Arbeidsongevallen steeds meer betwist

28/04/14 om 08:06 - Bijgewerkt om 08:06

Bron: Trends

Verzekeringen weigeren steeds vaker arbeidsongevallen te erkennen.

Arbeidsongevallen steeds meer betwist

© Belga

Verzekeringen weigeren steeds vaker arbeidsongevallen te erkennen. In 2012 ging het om een recordaantal geweigerde dossiers van meer dan 21.000. Dat bericht De Morgen.

Het aantal geweigerde dossiers steeg van 10,6 procent in 2011 tot 11,8 procent, of 21.055 gevallen, in 2012. Het Fonds voor Arbeidsongevallen spreekt van een "onrustwekkende toename".

De Morgen kon een internetnota inkijken van het Fonds waaruit grote verschillen blijken tussen verschillende verzekeraars. De overheidsdienst meldt ook dat heel wat verzekeraars controles van het Fonds te belemmeren.

Het Fonds overweegt daarom administratieve boetes in te voeren. In totaal werd bijna een kwart van de duizend geweigerde dossiers die het Fonds controleerde, herzien.

Herman Fonck van de christelijke vakbond ACV spreekt van commerciële uitwassen. De vele arbeidsongevallen vallen namelijk voor veel verzekeringsmaatschappijen te duur uit.

"Verzekeringsmaatschappijen moeten volgens ons veel strenger gecontroleerd worden. Helaas werkt het Fonds met heel beperkte middelen, waardoor verzekeringsbedrijven te weinig gecontroleerd worden."

Wauthier Robyns, woordvoerder van sectorfederatie Assuralia, kent de klacht over het toenemende aantal weigeringen. "Het is goed dat we op onze vingers gekeken worden, en we moeten deze klacht bekijken. Maar of er een systematisch beleid is om dossiers te weigeren? Ik kan alleen zeggen dat er via de vakbond, het Fonds Arbeidsongevallen of de arbeidsrechtbank genoeg middelen bestaan om geweigerde dossiers aan te vechten."

De soms grote verschillen tussen verzekeraars hebben volgens Robyns te maken met de uiteenlopende sectoren waar ze in werken. (Belga/EE)

Onze partners