Antwerpse haven breidt uit, gehuchten sneuvelen

© belga

Twee gehuchten in Beveren, Ouden Doel en Rapenburg moeten binnen de zeven jaar wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.

De Vlaamse regering heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het havengebied van Antwerpen voorlopig vastgelegd.

Dat de dorpen moeten wijken voor de Antwerpse haven is dus een gevolg van een beslissing van de Vlaamse regering rond het plan dat de ruimtelijke ontwikkeling van de haven vastlegt.

Dat plan moet de Antwerpse haven – “de motor van de economie in
Vlaanderen”, zoals Vlaams minister-president Kris Peeters die omschrijft – de kans bieden om verder te groeien.

Door de uitbreidingsplannen komt er in het noordelijke havengebied op Linkeroever zo’n 1.000 hectare aan ‘ontwikkelingszone’. Daar kan naast het Deurganckdok nog een tweede getijdendok (het Saeftinghedok) aangelegd worden. Ook de verlenging van het Verrebroekdok wordt bevestigd, net als de aanleg van een tweede zeesluis aan het Deurganckdok.

Verhuizen

Die geplande ingrepen moeten evenwel gecompenseerd worden, waardoor de inwoners in de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg de komende vijf tot zeven jaar zullen moeten verhuizen. Aangezien de gehuchten in overstromingsgebied komen te liggen, kan de veiligheid van de inwoners niet langer gegarandeerd worden. Bovendien zouden de kosten voor het beveiligen van de gehuchten – bijvoorbeeld via dijken – te hoog oplopen.

Maatschappelijk belang

De bewoners van de betreffende dorpen zouden volgens de Vlaamse regering kunnen uitwijken naar Prosperpolderdorp. Minister Muyters maakt zich sterk dat de helft van de bewoners geïnteresseerd is in een verhuizing naar dat dorp. Wie niet wil verhuizen kan rekenen op begrip van de minister, maar volgens Muyters staat het belang van de haven voor de Vlaamse economie centraal. “Hier primeert het maatschappelijk belang boven het individueel belang”, aldus Muyters.

‘Belangrijk dat er zekerheid komt over afbakening’

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen reageert zeer tevreden op de voorlopige vaststelling van het GRUP Afbakening Zeehavengebied Antwerpen door de Vlaamse regering. “Deze beslissing is cruciaal in de verdere ontwikkeling van de plannen voor de haven”, luidt het in een mededeling. Het Havenbedrijf wijst erop dat het dossier al lopende is sinds 1999. In verband met de twee Beverse gehuchten die moeten verdwijnen,omschrijft het Havenbedrijf het sociaal begeleidingsplan van de Vlaamse Regering als “bijzonder waardevol”.

Burgemeester van Beveren ‘zeer teleurgesteld’

Dat de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg moeten verdwijnen voor natuurcompensatie zorgt voor een scherpe reactie bij Marc Van de Vijver, CD&V-burgemeester van Beveren. “Dat mensen moeten wijken voor natuurcompensatie is een brug te ver”, aldus Van de Vijver. De burgemeester van Beveren voegt eraan toe “zeer teleurgesteld” te zijn in de Vlaamse regering. Volgens Van de Vijver is de Vlaamse regering bezweken onder de druk van Antwerpen ten koste van Beveren.

‘Pure geldverspilling’
Volgens Filip Watteeuw, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, is de geplande uitbreiding van de Antwerpse haven “een pure geldverspilling waarbij mensen nodeloos uit hun huizen worden gezet”. Volgens Watteeuw blijkt uit studies dat de uitbreiding van de haven niet nodig is voor de industriële ontwikkeling. “Er is momenteel nog meer dan voldoende ruimte voor de overslag van containers in de haven voor tientallen jaren. Zelfs havenbaas Fernand Huts zei onlangs nog dat een havenuitbreiding niet nodig is. Het huidige Deurganckdok wordt nog altijd maar voor de helft gebruikt. Nu al spreken over een tweede getijdendok is nonsens”, aldus Watteeuw. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content