Annemie Turtelboom: ‘Als we niets doen, kosten de groenestroomcertificaten 250 euro per gezin’

Annemie Turtelboom (Open VLD) © BELGA

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) zegt dat als er nu geen maatregelen genomen worden om de historische schuld van groenestroomcertificaten aan te pakken, door het ‘multiplicatoreffect’ de gemiddelde kost per gezin in 2019 naar 250 euro zou stijgen.

De minister verduidelijkte tijdens het vragenuurtje van een gastcollege aan ingenieursstudenten van de Universiteit Gentdat dat de energieheffing er komt omdat de aangegane engagementen voor groenestroomcertificaten 9,2 miljoen euro per jaar kosten en wegen op haar eigen budget van 38 miljoen euro. “Ik kan dat dus niet op een onzichtbare manier wegwerken”, zei Turtelboom.

Veranderen van leverancier

De minister herinnerde dat ‘de grote ontsporing’ dateert uit de periode 2009-2011, dat de regeling in 2012 werd aangepast, maar dat er in die periode wel engagementen gemaakt zijn ‘die nog tot 2028 gebetonneerd zijn in contracten’.

“Ik had twee opties”, zei Turtelboom. “Ofwel niets doen, ofwel het probleem meteen aanpakken, wetende dat de honderd euro van nu door het multiplicatoreffect in 2019 tot 250 zou gestegen zijn. Ook al ben ik voor geen meter verantwoordelijk voor de schuld, toch kan ik mijn kop niet in het zand steken.”

De minister gaf studenten nog een praktische tip. “Je kan dat bedrag terugverdienen door van energieleverancier te veranderen, wat 30 procent van de Vlamingen al deed, maar 70 procent dus nog niet.”

Bedrijven betalen ook

Turtelboom wees er verder ook nog op dat energiekosten, naast loonkosten en mobiliteit, steeds terugkerende argumenten waren bij bedrijven die sluiten. “Telkens volgde een groot theater in het parlement. We moeten nu overgaan tot actie. En bedrijven betalen wel, het is een mythe dat grote bedrijven niet betalen.”

Naast het Vlaams energiebeleid, had Turtelboom het in haar gastles over het belang van de opleiding tot EPB-verslagggever voor toekomstige ingenieurs en architecten. Een verplichte opleiding en examen moeten de kwaliteit omhoog krikken, want uit onderzoek bleek dat één op vier certificaten fouten bevat. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content