Alweer geen deal voor Griekenland

Dijsselbloem en Varoufakis © reuters

De bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone met de Griekse regering is stopgezet zonder akkoord.

De eurogroep – dat zijn de ministers van Financiën van de eurozone – ging donderdagnamiddag rond 13.30 uur van start en boog zich over een compromisvoorstel van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds – de kredietverleners van Griekenland.

De Griekse onderhandelaars, die woensdagnacht en donderdagochtend met de drie instellingen hadden samengezeten, onderschreven het compromisvoorstel niet en dienden vlak voor de start van de eurogroep een aangepaste versie van het document in.

Vrij verrassend werd de eurogroep omstreeks 16 uur opgeschort, om meteen daarna te worden stopgezet. Even circuleerde het bericht dat eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders, die om 16 uur hun Europese top aanvatten, zou aftoetsen hoe er nu verder gewerkt moest worden. Maar uit een verklaring van de Belgische minister Johan Van Overtveldt bleek dat niet het geval: “De eurogroep heeft de instellingen gevraagd die nieuwe Griekse voorstellen ten spoedigste te bekijken en met hun analyse weer naar de eurogroep te komen”, zei Van Overtveldt na de bijeenkomst.

Deadline in zicht

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zal donderdagavond alvast verslag uitbrengen bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders, die samenzitten voor hun jaarlijkse zomertop. Het is nu de bedoeling dat de eurogroep op zaterdag 27 juni opnieuw vergadert. De deadline van 30 juni komt dan wel heel dichtbij. Niet alleen moet Griekenland volgende dinsdag meer dan 1,5 miljard euro aan schulden terugbetalen aan het IMF, het Europese steunprogramma dreigt dan ook af te lopen.

Wat als er geen akkoord komt?

Van Overtveldt: “Als er geen akkoord komt en het programma wordt niet verlengd, dan ontstaat er een vacuüum waarbij er onduidelijkheid heerst over wat er met de resterende 7,2 miljard euro van het programma moet gebeuren. De ECB doet bovendien haar interventies op basis van dat programma, en niemand kan eraan voorbij dat het vervallen van het programma voor de ECB een belangrijk gegeven zou zijn.”

Wat het uitblijven van een akkoord concreet betekent voor de ECB kan Van Overtveldt niet zeggen. “Dat is een onafhankelijke instelling.”

Een woordvoerder van het IMF liet in Washington alvast weten dat de Grieken volgende week geen uitstel van betaling zal worden verleend.

Twistpunten

De meningsverschillen tussen Griekenland en zijn schuldeisers blijven over dezelfde onderwerpen gaan: de algemene budgettaire doelstellingen, de pensioenen, de btw en liberaliseringen. Er zijn ook nog andere, kleinere twistpunten.

Opvallende voorstellen van de instellingen zijn een verhoging van de vennootschapsbelasting van 26 naar 28 procent (Athene stelt 29 procent voor), een verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar tegen 2022 (de Grieken mikken op 2025), besparingen in het pensioenstelsel ter waarde van 1 procent van het bbp en het boeken van een primair begrotingsoverschot van 1, 2, 3 en 3,5 procent in respectievelijk 2015, 2016, 2017 en 2018.

Over de ‘aanpassingen’ die de Grieken van deze voorstellen hebben gedaan, lekte donderdag nog niets uit. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content