Stijn Fockedey

‘Als de VS liegen over gehackte Chinese chips, spelen ze een zeer gevaarlijk spel’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

De VS zijn nu misschien niet uit op een militaire clash, maar ze spelen met leugens over gehackte computerchips een zeer gevaarlijk spel. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

De Chinese overheid heeft volgens Bloomberg Businessweek het ontwerp van een computerchip laten aanpassen om voor Chinese cyberspionnen een achterpoortje te creëren in onder meer zwaar beveiligde datacenters van Amazon en Apple. De bedrijven en de Amerikaanse overheid ontkennen het verhaal volledig. Sowieso is de impact op de wereldeconomie groot.

Ofwel klopt het verhaal, en dan heeft China een grens overschreden. De Verenigde Staten hebben dan een argument om hun handelsoorlog op te drijven. Alle strategische sectoren – het leger, de overheid, de banken of de energiesector – moeten de miljarden computerchips in hun infrastructuur doorlichten op sabotage. Zowat alle elektronica werkt met componenten die in China of door Chinese leveranciers worden geproduceerd, en wie zegt dat Chinezen niet meer chips hebben gehackt? Die controle is veel lastiger dan toen bedrijven lijntjes code aanpasten om de millenniumbug te omzeilen.

Als de VS liegen over gehackte Chinese chips, spelen ze een zeer gevaarlijk spel.

Ofwel klopt het verhaal niet, en dan zijn facties in de Amerikaanse overheid, al dan niet met de zegen van president Trump, bezig met een propaganda-oorlog om de groeiende invloed van Chinese techbedrijven te stuiten. Bloomberg baseert zich op zeer hooggeplaatste bronnen in de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Aan de invasie van Irak in 2004 ging een propaganda-offensief vooraf, om de wereld wijs te maken dat Saddam Hoessein een heel arsenaal aan massavernietigingswapens had.

De VS zijn nu misschien niet uit op een militaire clash, maar ze spelen met leugens over gehackte computerchips een veel gevaarlijker spel. China is geen zwakke oliestaat, zoals Irak. Een poging zijn techsector te destabiliseren, zal China allerminst de neiging geven verzoenende taal te spreken in het handelsconflict met de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content