Algemene staking legt Griekenland lam

04/02/16 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:51

Bron: Trends

In Griekenland is donderdagmorgen een 24 urenstaking begonnen. Het moet een van de grootste acties in jaren worden. Bijna alle beroepsgroepen nemen deel.

Algemene staking legt Griekenland lam

© REUTERS

De vakbonden hebben opgeroepen om te protesteren tegen de pensioenhervorming en de belastingverhogingen van de regering.

15 procent verlies

Rond de middag staan er in Athene en andere Griekse steden demonstraties op het programma. Uit angst voor ongeregeldheden is de politie in het centrum van Athene massaal ontplooid. De plannen van de regering van premier Alexis Tsipras voorzien in een verlies op het pensioen van gemiddeld 15 procent. Landbouwers en zelfstandigen zouden nog meer moeten inboeten.

Het openbaar leven in Griekenland ligt stil. Er rijden geen treinen, en uit de haven van Piraeus varen geen schepen uit. Ministeries en scholen zijn gesloten, en in ziekenhuizen die afhangen van de staat, behandelen dokters alleen noodgevallen. Ook de meeste apotheken en winkels zijn gesloten, en justitie ligt eveneens stil. Landbouwers hebben wegblokkades opgeworpen.

Griekenland moet 1,8 miljard euro besparen om het pensioenstelsel op orde te krijgen. (Belga/NS)

Onze partners