Alexander De Croo (Open VLD): ‘We hebben een grote fiscale hervorming nodig’

© belga

De nieuwe regering vraagt iedereen inspanningen zonder het groeipotentieel van ons land in gevaar te brengen, zegt Open VLD-voozitter Alexander De Croo in Trends.

En hij kijkt al verder dan de huidige legislatuur: “We hebben een grote fiscale hervorming nodig. Maar in een regering van 2,5 jaar is het moeilijk om iets te doen.”

In een interview met Trends verdedigt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo het sociaaleconomisch regeerakkoord Di Rupo I.

Alexander De Croo: “We hebben nu van iedereen inspanning gevraagd waarbij we het groeipotentieel van ons land niet in gevaar brengen. De reacties van de werkgevers bevestigen dat. De bedrijven beschouwen het akkoord als aanvaardbaar. De meerwaardebelasting op aandelen binnen bedrijven wordt beperkt tot de meerwaarden die in één jaar worden gerealiseerd. Alle meerwaarden die over meer dan één jaar gerealiseerd worden zijn vrijgesteld.

“Kijk naar wat op tafel lag twee maanden voor het afsluiten van de onderhandelingen en wat uiteindelijk in het regeerakkoord is opgenomen. In de fiscaliteit hebben we er 2,3 miljard uit gehaald. Het is duidelijk er een strop rond de nek van het land werd gelegd als het oorspronkelijke plan het gehaald had.

“Bovendien lagen aanvankelijk heel wat symboolbelastingen op tafel die totaal niet efficiënt zijn, zoals de vermogensbelasting. Dat is er helemaal uitgehaald.”

Zitten er genoeg besparingen in het regeerakkoord?

Alexander De Croo: “Ze maken 42 procent van de inspanning uit.”

Waren bepaalde belastingen zoals die extra last op bedrijfswagen echt onvermijdelijk? Dat is toch een hoge last op arbeid.

Alexander De Croo: “Kijk van waar we komen. Het oorspronkelijke voorstel was 500 miljoen euro extra belasting op bedrijfswagens, we zijn uitgekomen op 200 miljoen. De discussie over de belasting op bedrijfswagens wijst erop dat we ons systeem van verloning moeten herzien. Hoge lonen worden enorm zwaar belast en daarom belonen bedrijven meer en meer met voordelen in natura.”

Heeft het niet te maken met de progressiviteit van de belastingen, eerder dan de hoge lonen?

Alexander De Croo: “De facto heb je in België bijna een flat tax. Velen zitten in de personenbelasting heel snel in het hoogste aanslagtarief van 50 procent. We hebben een grote fiscale hervorming nodig. In een regering van 2,5 jaar is het moeilijk om iets te doen, maar de complexiteit van de belastingen is niet houdbaar. Als wij nu met de kam door de aftrekposten gaan, is het kot te klein.”

Dat is toch al vrij brutaal gebeurd: fiscaal interessante groene maatregelen worden op nul gezet.

Alexander De Croo: “Zware budgettaire inspanningen doorvoeren zonder dat iemand het voelt, is onmogelijk.”

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content