Akkoord over nieuwe schijf noodhulp aan Griekenland

13/12/12 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

Bron: Trends

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben het licht op groen gezet voor ruim 34 miljard euro nieuwe financiële steun aan Griekenland.

Akkoord over nieuwe schijf noodhulp aan Griekenland

© belga

Na maanden van onderhandelingen hebben de ministers van Financiën van de eurolanden donderdagochtend eindelijk het licht op groen gezet voor de onmiddellijke uitbetaling van 34,3 miljard euro financiële steun aan Griekenland. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker aangekondigd.

Nu Europa het licht op groen heeft gezet, ontvangt Griekenland de komende maanden in totaal 49,1 miljard euro uit het Europese noodfonds EFSF. Een schijf van 34,3 miljard euro wordt meteen overgemaakt. Van dat bedrag komt 16 miljard euro bij de bankensector terecht, 7 miljard euro is bestemd voor budgetfinanciering en 11,3 miljard euro voor de terugkoop van staatspapier.

In het eerste kwartaal van volgend jaar wordt, in verschillende schijven en onder bepaalde voorwaarden, het restbedrag vrijgemaakt.

In een verklaring tonen de ministers zich tevreden over het resultaat van het programma dat de Griekse regering de voorbije week op het getouw heeft gezet om staatspapier terug te kopen bij private beleggers. Die operatie moet ertoe bijdragen dat de totale staatsschuld tegen 2020 verminderd kan worden tot 124 procent van het bbp, en was niet minder dan een voorwaarde voor de vrijmaking van nieuwe internationale steun. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners