Agoria, bedrijven en universiteiten werken samen rond materiaaltechnologie

Fundamenteel onderzoek moet beter aansluiting vinden op het bedrijfsleven. Dat is de doelstelling van het Strategisch Initiatief Materialen (SIM), een samenwerkingsinitiatief tussen Agoria, materiaalbedrijven en kenniscentra.

Dat samenwerkingsinitiatief wordt maandag boven de doopvont gehouden. Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) injecteert 15 miljoen euro in de opstart.

Het SIM brengt de technologiefederatie Agoria samen met vijf universiteiten en enkele materiaalbedrijven. De bedoeling is dat de partners samenwerken rond materiaalonderzoek. Materiaaltechnologie (zonnecellen, batterijen voor elektrische voertuigen, enzovoort) is essentieel om de overgang naar groene energie en een duurzame economie mogelijk te maken.

Het SIM zal ook studies doen naar duurzame, recycleerbare en lichtere materialen die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bouw, luchtvaart-, en voertuigindustrie.

“Onze regio heeft wereldleiders in huis op het vlak van materiaaltechnologie, zoals AGC Flat Glas Europe, Agfa, Aleris, Bekaert, Cumerio, Cytec, Nyrstar, Recticel, Solvay en Umicore. Daarnaast zijn ook heel wat kmo’s actief in de sector. De materiaalindustrie is goed voor 10,1 procent van de industriële omzet in Vlaanderen”, zegt SIM-voorzitter Marc Van Sande.

Aan de Vlaamse onderwijsinstellingen zijn momenteel ongeveer 1.300 onderzoekers actief in het materialendomein.

Voor Lieten is het cruciaal dat het SIM werkt aan projecten die bijdragen aan het cradle-to-cradleprincipe. Daarbij moeten producten zo gemaakt worden dat ze maximaal opnieuw gebruikt worden om zo de afvalberg te verminderen.

Ze injecteert 15 miljoen euro in het SIM, dat moet doorgroeien tot een volwaardig strategisch onderzoekscentrum van topniveau, zoals IMEC en het VIB. Al voor 14 miljoen euro zijn projecten vastgelegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content