Acht op tien Belgen zijn voor afnemende werkloosheidsuitkering

© ThinkStock

Om het aantal werkenden te laten stijgen, staan de Belgen open voor verregaande en soms harde maatregelen.

Hoe langer iemand werkloos is, hoe minder werkloosheidsvergoeding hij of zij moet krijgen. Dat is de mening van bijna acht op de tien Belgen (78 procent), zo blijkt uit een peiling in opdracht van uitzendbureau Tempo-Team bij 1.500 Belgen. Bijna de helft van de Belgen (49 procent) vindt de huidige werkloosheidsuitkeringen ook te hoog.

Straffen

Om het aantal werkenden te laten stijgen, staan de Belgen open voor verregaande en soms harde maatregelen, stellen de onderzoekers vast. Zo vinden onze landgenoten dat werklozen verplicht moeten worden om bij of om te scholen (88 procent) en actief naar werk te zoeken. Doen ze dat niet, dan moeten ze gestraft worden, zegt 84 procent.

Na 1 jaar werkloosheid moet iemand verplicht worden om regelmatig vrijwilligerswerk of gemeenschapsdienst te verrichten (83 procent), elke werkaanbieding te aanvaarden (68 procent) en een knelpuntberoep aan te leren (62 procent). Daarnaast spreekt 71 procent zich uit voor een tweewekelijkse controle van de werkzoekenden.

Begeleiding

Een ruime meerderheid is verder voorstander van begeleidende maatregelen vanuit het bedrijfsleven en de overheid.

Zo moet de samenwerking tussen werkgevers en VDAB worden opgedreven om meer werklozen aan een job te helpen, moeten werkgevers en overheid meer investeren in opleiding van de werklozen en moeten bedrijven langdurig werklozen een stage aanbieden, luidt het.

Ouderen

Uit het onderzoek blijkt ten slotte ook dat 54 procent van de Belgen vindt dat er te weinig 50-plussers in ons land werken, maar dat wil niet zeggen dat we bereid zijn om de pensioenleeftijd op te trekken (27 procent) of om de minimumloopbaanduur te verlengen van 35 naar 40 jaar (38 procent).

We zijn wel voorstander van maatregelen om ouderen langer aan de slag te houden. Zo wil 78 procent ouderen meer de mogelijkheid geven om deeltijds te werken, flexibele werkuren te genieten (73 procent), een aangepast takenpakket te krijgen (60 procent), de arbeidsinzet gefaseerd af te bouwen (54 procent) of te werken in duobanen (43 procent).

58 procent wil bedrijven quota opleggen om het aantal ouderen op de werkvloer te vergroten of subsidies geven (69 procent) om dit doel te bereiken. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content