Aantal verklikkingen bij fiscus explodeert

09/06/11 om 06:42 - Bijgewerkt om 06:42

Bron: Trends

Het aantal verklikkingen bij de fiscus is sterk toegenomen. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar liepen er al bijna evenveel binnen als op een jaar tijd, zegt de woordvoerder van de FOD Financiën, Francis Adyns, donderdag in La Dernière Heure.

Aantal verklikkingen bij fiscus explodeert

© Belga

"We tellen al 400 verklikkingen bij de centrale administratie voor de eerste vijf maanden van het jaar, terwijl er de afgelopen vijf jaar gemiddeld 500 per jaar binnenliepen. Het gaat enkel om aangiftes op centraal niveau van de fiscale administratie", aldus Ardyns. "Daar moeten nog diegene worden bijgeteld die bij de gewestelijke directies binnenlopen".

Weinig sympathie
De FOD Financiën heeft geen verklaring voor de toename. "De mensen die anderen verklikken bij de fiscus hebben doorgaans weinig sympathie voor de geviseerde belastingplichtige. Het gaat vaak over voormalige medewerkers, gewezen echtgenoten, vroegere vrienden, enzovoort. We vragen nooit naar de band met de geviseerde personen. Van zodra een aangifte gebeurt, openen we een onderzoek", luidt het.

Indien zo'n aangifte ongegrond blijkt en de FOD Financiën meent dat ze nadeel aan de administratie berokkent, kan de FOD klacht indienen tegen de indiener en hem of haar vervolgen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners