7 van de 91 banken slagen niet in stresstest

23/07/10 om 18:56 - Bijgewerkt om 18:56

Bron: Trends

7 van de 91 banken die onderwerpen werden aan de Europese stresstest, zijn niet geslaagd. Het grootste slachtoffer is, zoals verwacht, Hypo Real Estate (HRE) uit Duitsland. Dat meldt de Europese banktoezichthouder CEBS vrijdag.

7 van de 91 banken slagen niet in stresstest

© belga

CEBS (Committee of European Banking Supervisors) onderwierp de banken aan verschillende scenario's, waaronder een somber scenario waarin sprake is van recessie. In het strengste scenario bleef de Tier1, de kernkapitaalratio, van de zeven gestraalde banken onder de 6 procent.

Behalve Hypo Real Estate kregen de Griekse ATEbank en vijf Spaanse spaarbanken, zogenaamde "caja's": Diada, Cajasur, Espiga, Unnim en Banca Civica een onvoldoende op het rapport. Omgerekend komen de zeven samen 3,5 miljard euro tekort om te slagen.

Alle Italiaanse en Portugese banken zijn wel geslaagd, net als alle Ierse instellingen die aan de test onderworpen werden.

In een eerste reactie op de resultaten van de stresstests verklaarde de Europese Centrale Bank (ECB) dat "de oefening met de stresstests volledig en rigoureus gebeurde." De stresstest bevestigt de weerbaarheid van het bankensysteem in de Europese Unie en de eurozone tegen grote economische en financiële schokken, luidt het.

Meer informatie vindt u op de website van CEBS

Lees meer over:

Onze partners