53 procent ondernemers ondervindt hinder van uitblijven regering (Unizo)

13/06/11 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Bron: Trends

Een jaar na de verkiezingen zegt 53 procent van de ondernemers nadelige gevolgen te ondervinden van het uitblijven van een nieuwe regering. Dat is 20 procent meer dan in de gelijkaardige kmo-bevraging bij 770 kmo's in december 2010.

53 procent ondernemers ondervindt hinder van uitblijven regering (Unizo)

© Belga

Dat meldt de Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo), die de nood aan een nieuwe regering benadrukt, maandag in een persbericht.

Meer dan 33 procent van de ondernemers weet niet meer wat te denken, en slechts 2 procent ondervindt geen hinder. "In december was er nog begrip; ondernemers weten dat overhaaste beslissingen niet renderen", verklaarde UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "Dat begrip is echter eindig; een gelijkaardig scenario zou in eender welk bedrijf het failliet betekenen."

Volgens de ondernemersorganisatie zorgt het uitblijven van een regering voor uitgestelde bestellingen en beloofde maar nog niet toegekende aanbestedingen, en wordt het vertrouwen van de consument en de handelspartner verzwakt.

Twintig procent van de ondernemers, tegenover 8 procent in december, gaat er nu helemaal akkoord mee dat een aanhoudende regering in lopende zaken een negatieve invloed heeft. "Onzekerheid is de absolute boosdoener voor ondernemers en heeft een minder efficiënte bedrijfsvoering tot gevolg", luidt het. De overgrote meerderheid, 80 procent, staat nog steeds achter een noodzakelijke en goed doordachte staatshervorming.

Het uitblijven van een regering verklaart volgens Unizo mee het lage vertrouwen van ondernemers in België. Meer dan een kwart gaf immers aan in de huidige omstandigheden niet opnieuw te beginnen en 37 procent zou het ook niemand aanraden. (Belga)

Onze partners