Planbureau: ‘47.000 jobs gaan verloren tegen 2017’

Jan Jambon, Bart De Wever, Kris Peeters, Charles Michel en Gwendolyn Rutten © BELGA

Als België het begrotingstraject van Europa volgt, zullen 47.000 minder jobs gecreëerd worden dan voorzien tegen 2017. Dat is slecht nieuws voor de federale onderhandelaars die zowel een begroting in evenwicht als jobcreatie nastreven.

Als België strikt het begrotingstraject volgt dat Europa voorschrijft, dan gaan er tegen 2017 47.000 jobs verloren. Dat heeft het Federaal Planbureau becijferd, zo meldt De Standaard.

Het Planbureau heeft de economische kost op korte termijn berekend van de besparingen die de overheid wil realiseren om het begrotingstekort weg te werken en te voldoen aan het stabiliteitspact dat is overeengekomen met de Europese Commissie.

Geschat wordt dat door de sanering 47.000 jobs verloren zullen gaan tegen 2017. Het gaat om jobs die er minder extra bijkomen. Zonder sanering wordt de ‘voorziene’ jobcreatie tussen 2014 en 2017 op 99.200 jobs geschat, met sanering wordt dat bijna de helft minder.

Het Planbureau maakte de berekening in juni al in opdracht van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. De Standaard kreeg het rapport alsnog in handen. De cijfers zijn slecht nieuws voor de federale onderhandelaars die én een begroting in evenwicht willen én forse jobcreatie. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content