331 politici en topambtenaren maakten mandaten niet bekend

13/08/10 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

Bron: Trends

Welgeteld 331 van de zowat 7.700 politici en topambtenaren die een lijst met mandaten moeten aangeven bij het Rekenhof, hebben dat dit jaar niet gedaan. Van zij die ook een vermogensaangifte moesten doen, verzaakten er 110 aan hun plicht. Dat blijkt uit de duizend pagina's tellende lijst die vrijdag in het Belgisch Staatsblad verschenen is.

Sinds 2005 moeten alle regerings- en parlementsleden, provinciegouverneurs, burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters verplicht een lijst met mandaten neerleggen bij het Rekenhof. Dat moet zorgen voor meer transparantie en mogelijke belangenvermenging tegengaan.

Dit jaar dienden uiteindelijk 331 aangifteplichtigen geen mandatenlijst in, iets meer dus dan de 296 van vorig jaar. Daarbij ook Kamerlid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), senator Freya Piryns (Groen! ) en de Vlaamse parlementsleden Irina De Knop (Open Vld) en Veli Yüksel (CD&V).

De drie senatoren van rechtswege - Philippe, Laurent en Astrid van België - maakten wel braafjes hun mandaten bekend.

De lijst werd op 15 juli door het Rekenhof definitief afgesloten. Wie in gebreke bleef, riskeert een boete tussen 100 en 1.000 euro, die met de nodige opdeciemen kan oplopen tot 5.500 euro.

Onze partners