14,6 procent van Vlaamse schoolverlaters zit jaar later nog zonder werk

© belga

11.182 van de 76.603 schoolverlaters in 2008 waren een jaar later nog steeds werkzoekend. Dat is 14,6 procent, tegenover 9,8 procent in 2007.

Opvallend is dat mannen veel harder getroffen worden door de economische crisis dan vrouwen. Dat blijkt uit de 25e VDAB-studie rond werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen.

Van de 11.700 laaggeschoolde schoolverlaters, onder wie tweederde mannen, hebben er 8.000 geen diploma verworven. Deze jongeren worden het ergst getroffen door de crisis. Vooral in de provincies Limburg en in iets mindere mate Antwerpen zwelt het aantal werkzoekende mannelijke schoolverlaters fors aan.

Een diploma blijft de beste garantie op werk. In het beroepsonderwijs blijkt dat een zevende jaar de jobkans sterk vergroot, zesjarige opleidingen krijgen het steeds moeilijker. Technisch onderwijs biedt voor middengeschoolden de beste kansen op werk en een technisch diploma biedt goede perspectieven in het hoger onderwijs.

Iets minder dan 6.000 schoolverlaters komen uit het ASO. Volgens de VDAB is dit een gemiste kans, zowel voor de jongeren als de arbeidsmarkt. Professionele bachelors maken de vlotste overstap naar werk. 65 procent van alle professionele bachelors zijn vrouwen die meestal kiezen voor conjunctuurongevoelige opleidingen in de zorgsector, sociaal werk of onderwijs.

De masteropleidingen komen op de tweede plaats qua jobkansen. Er zijn opleidingen die 100 procent tewerkstelling bieden na een jaar terwijl er ook opleidingen zijn met beperkte kansen op tewerkstelling in het vakgebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content