100.000 ambtenaren extra in 15 jaar tijd

Het aantal werknemers in overheidsdienst, inclusief het onderwijs, is tussen 1995 en 2009 met 100.000 gestegen. De stijging komt bijna volledig op rekening van regio’s en lokale besturen.

Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau waarover De Morgen vrijdag bericht.

Er waren vorig jaar in totaal 828.000 mensen aan de slag in een of andere overheidsdienst, of 18,7 procent van de werkende bevolking.

Het aantal federale ambtenaren is de voorbije vijftien jaar stabiel gebleven. De grootste personeelsstijging was er in steden, gemeenten en provincies, waar net geen 58.000 bijkomende personeelsleden werden aangeworven. Bij de gemeenschappen en gewesten kwamen er in totaal 38.000 personeelsleden bij.

De gegevens staan in schril contrast met het politieke discours van de laatste jaren waarbij wordt opgeroepen om het overheidsapparaat af te bouwen, luidt het in de krant.

Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die de opdracht voor de studie gaf, hoopt dat de staatshervorming waarover op dit moment wordt onderhandeld, niet zal leiden tot meer ambtenaren en departementen. “De bedoeling moet net zijn om het totale aantal overheidsmedewerkers te laten dalen.”

De cijfers omvatten de klassieke ambtenaren en het onderwijspersoneel. Werknemers uit de gezondheidszorg werden niet opgenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content