10 zaken die Hongkong beter doet dan andere steden

© reuters

Hongkong is, 15 jaar nadat de Britten de stad overhandigden aan China, nog steeds een onafhankelijke en competitieve stad die gerankschikt staat als een van de beste plaatsen ter wereld om te wonen. 10 zaken waar Hongkong beter in is dan de rest van de wereld.

Taal met verschillende betekenissen

Het Kantonees heeft zes tot negen verschillende toonaarden. Je kan eenzelfde woord dus op negen verschillende manieren uitspreken, waarmee dat woord ook negen verschillende betekenissen heeft. Geen enkele Aziatische taal evenaart dat cijfer.

In leven blijven

Wie een lang en veilig leven wil leiden, kan in Hongkong terecht. De stad heeft namelijk een van de laagste criminaliteitscijfers ter wereld, en prijkt als derde op een lijst van plaatsen met het minst aantal moorden. Op de lijst, die in 2011 werd samengesteld door de United Nations Office on Drugs and Crime, delen Monaco en Palau (Oceanië) de eerste plaats. Maar terwijl Hongkong 7 miljoen inwoners telt die samengeperst zitten op een oppervlakte van 1.104 vierkante kilometer, tellen Palau en Monaco er respectievelijk amper 20.000 en 36.000. Hongkong kan dus in verhouding als de veiligste stad ter wereld worden beschouwd.

Mensen naar hun bestemming brengen

Het netwerk voor het openbaar vervoer in Hongkong is er eentje om ‘u’ tegen te zeggen. Met slechts 71.000 geregistreerde personenwagens is Hongkong een van de steden waar het minst gebruikgemaakt wordt van de auto. MTR, het bedrijf dat het metronetwerk voor zijn rekening neemt, werd ook door steden als Londen, Stockholm en Melbourne in de arm genomen om het openbaar vervoer in goede banen te leiden.

Hoge gebouwen neerzetten

Met een bevolking van meer dan 7 miljoen mensen, is een goed uitgedokterd plan nodig om iedereen een woning te bezorgen. Hongkong telt 1.251 torenhoge wolkenkrabbers. Die bezorgen de stad een indrukwekkende skyline en een tweede plaats – na New York – wat het aantal wolkenkrabbers betreft.

Gewaagde bouwconstructies

Om wolkenkrabbers te bouwen, zijn steigers nodig. Maar in plaats van die, zoals alle andere landen, van aluminium of staal te maken, gaat Hongkong voor bamboe. De oude techniek van het bij elkaar binden van bamboestrengen leverde de stad 1.700 bamboesteigers op. De steigerbouwers, die hoog in de lucht op kleine stukken bamboe balanceren, zorgen voor een bloedstollende aanblik in de straten van Hongkong.

Geld verdienen en het behouden

België staat bovenaan de lijst van ‘s werelds hoogste belastingen, Hongkong ergens onderaan. Werknemers moeten er bijvoorbeeld amper 15 tot 17 procent van hun loon afstaan. Een belastingtarief van 16,5 procent geldt zowel voor binnenlandse als voor buitenlandse bedrijven, en een vermogenswinstbelasting bestaat er niet.

Dat betekent evenwel niet dat de regering aan liefdadigheid doet. De overheid rekent voor dit jaar namelijk op 12 miljard Hong Kong dollar (1,1 miljard euro) aan inkomsten uit de aan- en verkoop van vastgoed en belangen in bedrijven.

Kung fu-films

Doorbreken in Hollywood is voor weinigen weggelegd, maar de Chinezen uit Hongkong zijn de uitzondering op de regel. Alle grote kung fu-sterren van Hollywood, zoals Bruce Lee, Jackie Chan, Chow Yun Fat, Maggie Cheung, John Woo en Wong Kar-wai komen uit Hongkong. Daarmee is de stad een productiemachine voor succesvolle kung fu-acteurs. Het zijn overigens niet alleen de acteurs maar ook de films die bekendheid genieten. ‘Enter the Dragon’, ‘Fist of Fury’, ‘Once Upon a Time in China’, en ‘Drunken Master’ zijn een greep uit het indrukwekkende reportoire van kung fu-films die het wereldwijd goed deden.

Perfecte vliegtuiglandingen

De luchthaven van Hongkong is met zijn efficiëntie, hypersnelle verbindingen en frequente vluchten een bezienswaardigheid op zich. Sinds 1998 ontving de luchthaven al 40 internationale prijzen, en stond ze voor acht opeenvolgende jaren aan de top van de ‘Skytrax’s World’s Best Airport list’. Hoewel de Changi-luchthaven van Singapore onlangs op nummer één kwam te staan, blijft Hongkong met 53 miljoen passagiers in 2011 meer passagiers vervoeren dan Singapore.

Experimenteren met voeding

Hongkong telt 15.000 restaurants voor 7 miljoen inwoners. Hoewel New York over een hoger percentage restaurants per inwoner beschikt, blijkt er in Hongkong sprake van een verbluffende diversiteit. Foodies kunnen ‘s middags lunchen in een restaurant met drie Michelin-sterren en ‘s avonds dineren aan een voedselkraam in een zijstraat. Voorbeeld van een ‘voedselexperiment’ is een gerecht van in ahornsiroop gedrenkte toast gecombineerd met gekruide rundsvleeslapjes.

Feesten tot zelfs de buren mee willen doen

Velen kunnen niet tegen luid feestgedruis, maar een feestje in Hongkong slaat werkelijk niemand af. Daar wordt een plek namelijk omgetoverd tot een levensecht Ibiza, met 100 horecazaken, neonlichten, happy hours en een koeling vol vodka en andere alcoholische dranken. Lan Kwai Fong, de organisatie die al talloze succesvolle feestjes op haar naam heeft staan, wordt overal in China geconsulteerd als partyplanner. (KVW) bron CNN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content