Zwartste oktober ooit voor faillissementen

02/11/11 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

Bron: Trends

In oktober werden in ons land 1.123 bedrijven failliet verklaard. Dat is geen record, maar wel het slechtste resultaat ooit voor de tiende maand van het jaar, blijkt uit cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon.

Zwartste oktober ooit voor faillissementen

© belga

In oktober 2010 zagen 905 bedrijven in ons land zich verplicht de boeken te sluiten, wat toen met een toename met 6,8 procent op jaarbasis ook al de zwartste oktobermaand ooit was. In oktober van dit jaar wordt tegenover dezelfde maand in 2010 een stijging met een kwart opgetekend.

Met de cijfers van oktober meegerekend gingen in ons land in 2011 al 8.728 bedrijven over de kop, wat overeenstemt met een stijging met 4,97 procent dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Graydon ziet het ernaar uit dat tegen het einde van 2011 de kaap van de 10.000 faillissementen op jaarbasis wordt gerond.

Het grootste slachtoffer van de faillissementengolf blijkt de kleinhandel te zijn, waar het aantal faillissementen met bijna 9 procent toenam. In de bouwsector werd een stijging met 7,33 procent genoteerd. Omgerekend krijgt de de horeca nog steeds af te rekenen met het grootste aantal faillissementen.

Voor de eerste tien maanden van het jaar stelt Graydon vast dat de toename van het aantal faillissementen in de eerste plaats op rekening komt van het Brusselse (+12 procent) en Waalse (+10,55 procent) gewest. In Vlaanderen daalt het aantal faillissementen in dezelfde periode met 1,54 procent. BO

Lees meer over:

Onze partners