Zwak kwartaal in VS, sterke omzetgroei in België voor Delhaize

© Belga

Delhaize, dat een groot deel van zijn omzet in de Verenigde Staten realiseert, heeft vrijdag zijn winstverwachting voor de rest van het jaar verlaagd, na een tegenvallend kwartaal in de VS. De vergelijkbare omzet daalde er met 3,6 procent.

In België was er daarentegen een vergelijkbare omzetgroei met 5 procent. Delhaize gaat ook 200 miljoen euro extra besparen in zijn meerjarenplan.

De supermarktgroep verwacht voor het volledige boekjaar dat de bedrijfswinst met maximaal 2 procent zal stijgen, of zelfs 2 procent lager zal liggen dan vorig jaar. Eerder ging het bedrijf nog uit van een winstgroei met 2 à 5 procent.

In het tweede kwartaal boekte Delhaize een nettowinst van 115 miljoen euro, tegenover 127 miljoen euro vorig jaar. De groepsomzet kwam uit op 5,33 miljard euro, tegen 5 miljard vorig jaar.

De tegenvallende tweedekwartaalcijfers zijn integraal te wijten aan de VS. Vooral in het zuidoosten van het land viel de verkoop bij Food Lion tegen, volgens Delhaize “wegens de aanhoudend moeilijke economische omgeving”.

In België daarentegen realiseerde Delhaize de beste omzetgroei in zeven jaar, “dankzij succesvolle commerciële acties en goede weersomstandigheden”. De prijsperceptie blijft verbeteren, luidde het, waardoor ook het marktaandeel blijft stijgen. “De winst aan marktaandeel voor Delhaize België was dit kwartaal de hoogste van alle distributeurs”.

Delhaize wil tegen eind 2012 jaarlijks 500 miljoen euro besparen, in plaats van de eerder beoogde 300 miljoen.

De belegger reageerde alvast teleurgesteld: het aandeel Delhaize ging vrijdag bij opening ruim 6 procent lager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content