Zonneprojecten hebben wind in de zeilen

03/08/11 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

Bron: Trends

Een half jaar na de oprichting heeft de energiecoöperatie van Natuurpunt een miljoen euro aan kapitaal verzameld. Directeur Willy Ibens hoopt dat dit jaar nog te verdubbelen.

Zonneprojecten hebben wind in de zeilen

© belga

Wat doet uw coöperatie precies?

Ibens: "De CVBA is eind vorig jaar opgericht door drie grote afdelingen van Natuurpunt, in samenwerking met een kennispartner, Linea Trovata. Het doel is tweeledig. Eén is investeren in duurzame energie. Niet iedereen kan zelf zonnepanelen installeren. Twee is: extra inkomsten genereren voor de werking van Natuurpunt. Tot nu toe hebben we alleen projecten met zonnepanelen gedaan, maar voor de toekomst willen we zeker ook windprojecten onderzoeken. De projecten die nog op stapel staan, willen we dit jaar klaar hebben, want nadien leveren de groenestroomcertificaten niet meer genoeg op om dit soort investeringen rendabel te maken."

Waar haalt u de nodige expertise vandaan?

Ibens: "Op korte termijn konden we niet zelf de nodige knowhow verzamelen; daarom werken we samen met Linea Trovata. Die screenen alle voorgestelde projecten, samen met de bank. De Triodos Bank heeft zelf ook veel kennis in huis in deze materie. En als bank willen ze er uiteraard zeker van zijn dat elk project een behoorlijk rendement zal hebben en dat alles ook juridisch goed sluit."

Hoe zit de financiering van de projecten in elkaar?

Ibens: "De coöperatie is opgericht met een startkapitaal van 20.000 euro. Sindsdien hebben zo'n 350 coöperanten samen een miljoen euro kapitaal aangebracht en daarmee is ongeveer 22 procent van de investeringen gefinancierd. Triodos Bank leverde de overige 78 procent. We hopen het kapitaal op vrij korte termijn nog te verdubbelen; in principe mogen we tot 3 miljoen euro gaan. Er zijn zowel grote als kleine coöperanten; je hoeft trouwens geen lid van Natuurpunt te zijn. Als er genoeg winst is, willen we het wettelijke maximum van 6 procent als dividend uitkeren."

Luc Baltussen

Lees meer over:

Onze partners