Zeven procent meer auto’s geproduceerd in België

© Jorge Dirkx/Belga

Technologiefederatie Agoria verwacht wel een moeilijk 2012.

Technologiefederatie Agoria bevestigt: in de Belgische autofabrieken worden dit jaar 563.290 auto’s geproduceerd, een stijging met bijna 7 procent tegenover 2010, ondanks de sluiting van Opel Antwerpen vorig jaar. Agoria verwacht wel een moeilijk 2012. De toename is te danken aan productierecords bij Audi Brussels en Volvo Cars Gent, aldus Agoria in een persbericht. Bij Ford Genk bleef de productie stabiel.

In 2010 werden in de Belgische autofabrieken 528.117 voertuigen gebouwd. In dat cijfer zitten ook de 51.500 wagens die bij Opel Antwerpen van de band rolden. De Antwerpse Opelfabriek sloot eind 2010 de deuren.

Moeilijk 2012

Agoria waarschuwt wel voor een moeilijk 2012. “De Belgische voertuigbedrijven zijn niet immuun voor de gevolgen van de internationale groeivertraging en maatregelen zoals de afschaffing van ecopremies en lastenverhogingen op bedrijfswagens,” luidt het. “Een stabiel consumentenvertrouwen en een hersteld vertrouwen in de eurozone zijn cruciaal om productieverlies te vermijden.”

Sector

De directe werkgelegenheid in de Belgische voertuigsector bedraagt 37.000 arbeidsplaatsen. Direct en indirect verdienen 82.500 mensen hun brood in de Belgische voertuigindustrie.

De sector exporteert 90 procent van zijn productie en is goed voor 10 procent van de totale uitvoer van België. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content