Winstverwachting luchtvaartsector in 2010 verdrievoudigd

21/09/10 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Bron: Trends

De internationale luchtvaartorganisatie IATA heeft dinsdag haar winstprognose voor de sector in 2010 meer dan verdrievoudigd. De luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar 8,9 miljard dollar winst boeken, verwacht IATA, dat eerder uitging van 2,5 miljard dollar. De Europese maatschappijen blijven wel rode cijfers schrijven.

"Niemand verwachtte dat de heropleving van de sector zo sterk en zo snel zou verlopen", stelt IATA-directeur Giovanni Bisignani. Het zou de eerste keer zijn sinds 2007 dat de sector wereldwijd winst boekt.

IATA verhoogde de prognoses 2010 voor alle regio's behalve Afrika, maar wijst erop dat er belangrijke verschillen blijven bestaan. Zo profiteren de maatschappijen in de regio Asia-Pacific volop van de economische heropleving met een verwachte winst van 5,2 miljard dollar, terwijl de Europese luchtvaartmaatschappijen nog 1,3 miljard dollar verlies zouden lijden.

De luchtvaartsector werd in 2009 zwaar getroffen door de economische crisis, waardoor minder toeristen en zakenreizigers het vliegtuig namen.

Voor 2011 verwacht IATA een wereldwijde winst van 5,3 miljard dollar.

De luchtvaartorganisatie vertegenwoordigt zowat 230 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.

Onze partners