Wie is geïnteresseerd in Delta Lloyd Bank?

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd zet haar Belgisch bankfiliaal in de etalage. Wie dient zich aan als koper?

Delta Lloyd Groep maakte vanmorgen de intentie bekend om haar bankactiviteiten in België te verkopen. Delta Lloyd wil zich in België concentreren op de verkoop van levens- en groepsverzekeringen (Delta Lloyd Life), en bankieren behoort niet langer tot de kernactiviteit. Bovendien is Delta Lloyd Bank als distributieplatform voor verzekeringen te klein gebleven. Delta Lloyd Groep droomt van een brede distributie zoals in Nederland, waar de verzekeraar een joint venture met de grootbank ABN Amro heeft.

Delta Lloyd Bank had in de jaren 2000 nochtans grote ambities. De bank wou uitgroeien tot een van de grotere spelers op de Belgische markt. In 2005 werd Bank Nagelmackers overgenomen.

Maar de ambities konden niet waargemaakt worden. Met een balanstotaal van 7 miljard euro bleef de bank te klein om te genieten van schaalvoordelen. In 2011 ruilde de financiële instelling haar volume- voor een nichestrategie. Voortaan zou gefocust worden op het vermogend kliënteel. Het net werd ingekrompen van meer dan 200 tot 130 vestigingen (55 eigen kantoren en 75 zelfstandige bankagenten).

De sanering van de distributie, het personeels- en het klantenbestand leidden tot een herstel van de rendabiliteit. In 2011 maakte Delta Lloyd Bank België nog 17 miljoen euro verlies, vorig jaar was er al 13,8 miljoen euro winst. In de eerste zes maanden van 2013 bedroeg de nettowinst 12,4 miljoen euro. Een goed moment dus om de bank in de verkoop te zetten.

Wie dient zich aan als koper?

De kans dat een van de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius, ING België) geïnteresseerd is, is klein. Deze banken zijn zelf bezig hun kantorennet en personeelsbestand aan het afslanken. Zij kunnen de integratie van een extra bank missen als kiespijn. Een geïnteresseerde overnemer zal eerder komen uit het peloton van kleine tot middelgrote banken die in België actief zijn en een maatje groter willen worden.

Dan denken we in de eerste plaats aan Crelan (het voormalige Landbouwkrediet), dat eerder Centea opslorpte, en nu al de levensverzekeringen van Delta Lloyd Life commercialiseert. Ook de Franse groep Crédit Mutuel, die in België met BKCP en Beobank actief is, wil nog groeien. Deutsche Bank mikt in België, net als Delta Lloyd Bank, op een vermogend cliënteel en zou de overname zeker aankunnen. Maar Deutsche Bank België kent een stevige autonome groei en zit niet te wachten op een agentennet. Ook de combinatie ABK en Bank van Breda, die tot de holding Ackermans & van Haaren behoren, heeft groei-ambities maar wil die op zijn eigen ritme vorm geven.

Een andere mogelijkheid is dat een buitenlandse bank Delta Lloyd Bank als entreeticket voor de Belgische markt beschouwt. De Nederlandse staatsbank ABN Amro bijvoorbeeld is in ons land actief als private banker en als internetbank, maar heeft geen retailnet. Zoals gezegd is ABN Amro in Nederland een belangrijke commerciële partner van Delta Lloyd Groep. Ook een Zuid-Europese bank kan interesse hebben, al was het maar omwille van de 5 miljard euro aan spaardeposito’s die uitstaan bij Delta Lloyd Bank. Dan gaan de gedachten in de eerste plaats naar de Spaanse bank Santander, die in 2011 interesse betoonde voor Dexia Bank België (het huidige Belfius). Misschien ziet Santander Delta Lloyd Bank wel als een opstapje naar een grotere Belgische acquisitie (Belfius) binnen een paar jaren?

Feit is dat de verkoop van Delta Lloyd Bank bemoeilijkt wordt door twee elementen. In de eerste plaats heeft de bank een gemengd distributiemodel, met eigen kantoren en zelfstandige bankagenten. Sommige banken werken liever niet met agenten, andere werken exclusief met agenten. Ten tweede wil Delta Lloyd bij de verkoop een langdurige distributie-overeenkomst tussen de koper en Delta Lloyd Life afsluiten. Dat lijkt bankgroepen uit te sluiten die zelf een belangrijke levensverzekeringsactiviteit hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content