Werknemers fastfoodketens staken tegen hongerloon

© reuters

In de VS leggen duizenden werknemers van de fastfoodketens McDonald’s, Burger King, Domino’s Pizza, Subway en Wendy’s het werk neer. Ze eisen een hoger loon en een vakbond.

In de VS leggen duizenden werknemers van de fastfoodketens McDonald’s, Burger King, Domino’s Pizza, Subway en Wendy’s het werk neer. Ze eisen een hoger loon en een vakbond.

Duizenden werknemers hebben het werk neergelegd in New York, Chicago, St. Louis, Detroit, Milwaukee, Kansas City en Flint. De boze werknemers eisen een loon van 15 dollar (11,32 euro) per uur. Volgens gegevens van de Amerikaanse overheid verdienden werknemers bij fastfoodketens vorig jaar gemiddeld iets meer dan 9 dollar per uur.

Het federale minimumloon in de Verenigde Staten ligt op 7,25 dollar per uur, al hanteren sommige staten hogere minimumtarieven. Dat is het geval in Illinois, waar een minimumloon van 8,25 dollar per uur geldt.

Behalve een hoger loon eisen de werknemers uit de fastfoodsector ook het het recht om een ??vakbond op te richten zonder dat ze daardoor het risico lopen ontslagen te worden. De staking van vandaag – die mogelijk de rest van de week blijft duren – wordt op het getouw gezet door organisaties zoals New York Communities for Change, Jobs with Justice and Action Now. The Service Employees International Union, die meehelpt organiseren, ondersteunt de acties financieel.

Het is niet de eerste keer dat werknemers van McDonald’s het werk neerleggen uit ontevredenheid met hun loon en/of werkomstandigheden. Dat gebeurde eind vorig jaar al met dezelfde eisen van vandaag – hoger loon en vakbond voor fastfoodwerknemers -, maar die acties hebben kennelijk weinig indruk gemaakt op het personeelsbeleid. Vorige week werd het werk nog neergelegd in een filiaal in New York, omdat het aircosysteem was uitgevallen middenin een hittegolf van om en bij de 35 graden.

Don Thompson, de CEO van McDonald’s, zei vorige week in een interview met het persagentschap Bloomberg dat McDonald’s steeds lonen uitbetaalt die boven het wettelijk minimum liggen. CEO Thompson maakt zich sterk dat de grootste restaurantketen ter wereld, die meer dan 14.100 vestigingen in de VS telt, zogenaamde ‘entry level jobs’ zal blijven aanbieden.

Ofelia Casillas, een woordvoerster van McDonald’s, voegde er in een e-mailbericht aan toe dat de meeste restaurants van McDonald’s in de VS gerund worden door onafhankelijke uitbaters. Daar krijgen de werknemers een competitief loon uitbetaald en worden flexibele werktijden en betaalbare voordelen gegarandeerd, aldus de woordvoerster. (Belga/Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content