Werknemers DHL Express staken tegen verhuisplannen

26/02/10 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

Bron: Trends

Een groot deel van de werknemers van het Europese hoofdkwartier van DHL Express in Diegem heeft vrijdagmorgen na een korte personeelsvergadering het werk neergelegd uit protest tegen de geplande verhuis van de diensten naar buitenlandse locaties zoals Bonn, Leipzig en Praag. Volgens die beslissing van eind november 2009 verhuizen 523 van de 810 jobs naar het buitenland.

De ontevredenheid bij het personeel is groot omdat de directie vorige week het alternatief businessplan van de vakbonden van tafel veegde en de info- en consultatiefase van de onderhandelingen eenzijdig afsloot.

De vakbonden hadden een plan voorgesteld om het hoofdkwartier in Diegem te houden en blijven bij dit plan om zoveel mogelijk jobs in België te houden. Daarnaast eisen ze onderhandelingen over een collectief sociaal plan. De directie wil nu niet praten over een sociaal plan voor de kaders en middenmanagement en wil dit individueel afhandelen. Er zijn ook nog onduidelijkheid over het toekomstig sociaal statuut van wie wel verhuist. Er is volgens de vakbonden slechts een klein aantal werknemers kandidaat om te verhuizen.

De DHL-werknemers trokken na de personeelsvergadering naar buiten en hebben aan de voorzijde van het hoofdkantoor postgevat. "De staking duurt zeker nog de hele dag. In de loop van de dag zullen we de actie evalueren", aldus vakbondssecretaris Lode Verschingel (LBC).

De 523 bedreigde jobs bij DHL Express in Diegem maken deel uit van de eind vorig jaar aangekondigde 788 DHL-jobs die moeten verhuizen. DHL wil bij het sorteercentrum DHL Aviation 231 jobs schrappen en bij vrachtluchtvaartmaatschappij EAT 34.

Info- en cosultatiefase DHL Aviation afgesloten

Vrijdagmorgen raakte ook bekend dat de directie en vakbonden bij het sorteercentrum DHL Aviation in Zaventem een overeenkomst hebben bereikt om de info- en consultatiefase over het collectief ontslag van 231 mensen af te ronden en om de onderhandelingen over het sociaal plan te starten.

Lees meer over:

Onze partners