Werkgevers nemen meer afwachtende houding aan voor aanwervingen

© ImageGlobe

Een derde van de kmo’s zegt personeel aan te werven in het volgende kwartaal. Dat blijkt uit de driemaandelijkse tewerkstellingsprognoses van HR-dienstverlener SD Worx. Al gaven de resultaten een lichte daling van de verwachte tewerkstelling op korte termijn aan.

In februari 2016 dacht 26 procent van de kmo’s meer personeel in dienst te nemen, in maart een jaar later is dat al gestegen tot 33 procent. In december gaf zelfs 36 procent van de kmo’s aan meer werkkrachten aan te nemen.

Brussel spant de kroon

Regionaal gezien spant onze hoofdstad de kroon, want meer dan 38 procent van de Brusselse kmo’s verwacht meer manschappen aan te nemen, tegenover Oost-Vlaanderen dat met 20,6 procent het rijtje afsluit. Bij kmo’s met 50 tot 99 personeelsleden zijn de vooruitzichten het mooist: een kleine 66 procent verwacht het jaar af te sluiten met meer werknemers.

Johan Van Duyse, strategisch adviseur bij de kmo-divisie van SD Worx, leidt uit de cijfers af dat ze dalen ten opzichte van de hoge cijfers van de voorbije kwartalen. “Opmerkelijk is wel dat de dalende tendens niet veroorzaakt lijkt te zijn door lagere economische verwachtingen, want kmo’s zijn optimistisch op vlak van de hoeveelheid werk. Volgens mij is die dalende trend te verklaren door de afwachtende houding die bedrijven aannemen door grote buitenlandse factoren zoals verkiezingen of de Brexit”, besluit Van Duyse.

Partner Content