Waterbedrijf TMVW stut steden met 400 miljoen

© Thinkstock

Waterbedrijf TMVW wil tientallen Vlaamse steden en gemeenten extra financiële ademruimte geven door het drinkwaternet te herwaarderen. Dat meldt De Tijd.

De boekhoudkundige operatie, die nog groen licht moet krijgen van de raad van bestuur, zou het eigen vermogen met bijna 400 miljoen euro versterken. Dat is opmerkelijk omdat de watermaatschappij de voorbije zes jaar al voor ruim 730 miljoen euro aan gemeentelijke investeringen op haar schouders nam. Het gaat dan niet alleen om drinkwater maar ook om zwembaden, sporthallen, wegenwerken en riolen.

TMVW-topman Ludy Modderie verdedigt de operatie in De Tijd door te verwijzen naar een studie van Deloitte waaruit zou gebleken zijn dat de levensduur van het drinkwaternet ‘aanzienlijk langer is dan werd aangenomen’.

In de Gentse oppositie wordt verrast gereageerd. N-VA-er Siegfried Bracke heeft vragen. “TMVW zegt in feite: onze waterleiding is niet 100 waard, maar 200 of 300. Het is alsof je de kathedraal van Gent financieel zou opwaarderen, een publiek patrimonium dat niet te koop is en ook nooit verkocht kan worden om in geval van nood de schuldeisers terug te betalen. Eigenlijk is dit een virtuele financiële constructie,” besluit Bracke. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content