‘Wat ons betreft is het hoofdstuk bpost gesloten’

© belga

Als het van het het voltallige bestuur van PostNL en de vakbond afhangt, komt er geen vervolg aan de overnamesaga rond bpost en de Nederlandse sectorgenoot.

De volledige raad van bestuur en alle commissarissen van PostNL hebben tijdens een persconferentie unaniem het finaal overnamebod van bpost afgewezen, waarna het aandeel van PostNL op de beurs in Amsterdam kelderde.

Hoewel volgens persbureau Reuters de grootaandeelhouders van PostNL aangedrongen hadden om het bod van bpost in beraad te nemen – ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de belangen van particuliere beleggers behartigt, deed dat – werd het bod van 2,5 miljard euro uiteindelijk afgewezen.

Volgens president-commissaris van PostNL, Michiel Boersma, gaat het Nederlandse postbedrijf niet meer om de tafel zitten met de Belgen. ‘Toen wij eerder dit jaar met bpost praatten, was dat onder geheimhouding. Maar nu liggen we onder de schijnwerpers. Wij kunnen niet meer gewoon een kopje koffie drinken, men verwacht dan dat er een deal komt. Je kan dan niet meer terug”, aldus Boersma in De Volkskrant.

Behalve de raad van bestuur staat ook de vakbond FNV achter het besluit om het finale Belgische bod af te wijzen. ‘Natuurlijk waren we benieuwd naar de inhoud van het voorstel van Bpost om ruim 3000 extra banen in Nederland en België te creëren’, verklaart FNV-bestuurder Ger Deleij aan de Nederlandse krant. Maar volgens de vakbondsman is bpost voor wat tewerkstelling betreft nooit concreet geweest. ‘Wat ons betreft is het hoofdstuk Bpost gesloten’, aldus Deleij.

‘Publiek proces’

Herna Verhagen, de CEO van PostNL, legt de schuld voor de mislukte overname door de Belgische sectorgenoot vooral bij bpost zelf, blijkt uit interviews van Verhagen in De Tijd en Het Financieele Dagblad. “De manier waarop bpost het proces heeft gevoerd, heeft eigenlijk alleen maar geleid tot weerstand, niet tot steun”, klinkt het scherp.

De beslissing van PostNL om het ‘finale en verbeterde bod’ van bpost woensdagochtend definitief af te wijzen, kwam er volgens Verhagen omdat ‘geen van de stakeholders positief stond tegenover een overname’. De schuld voor dat gebrek aan steun, legt de PostNL-topvrouw grotendeels bij de strategie van bpost zelf. Verhagen hekelt vooral de openbaarheid van het overnamebod, waardoor het Belgische postbedrijf er volgens haar ‘een publiek proces’ van heeft gemaakt. “Bpost heeft er bewust voor gekozen om zijn bod op 6 november publiek te maken. De weken nadien zijn verschillende interviews gevolgd, die de ontstane commotie in Nederland verder hebben gevoed. Ik zou het toch wel een beetje anders gedaan hebben”, zegt Verhagen daarover.

Verhagen weerlegt ook de kritiek dat de beslissing van PostNL grotendeels werd ingegeven door de politieke weerstand in Den Haag. “Je kunt niet ontkennen dat postvoorziening plaatsvindt in een gereguleerde markt. Dan zal je wel degelijk rekening moeten houden met de overheid die de regels bepaalt voor die markt. Maar uiteindelijk is onze afwijzing afhankelijk van heel veel stakeholders, niet alleen de overheid”, aldus de topvrouw van PostNL.

(VK/Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content