Waalse gemeenten werpen reddingsboei naar Electrawinds

De Luikse intercommunale Tecteo heeft een indicatief voorstel gedaan om tot 50 miljoen euro op tafel te leggen als vers kapitaal voor het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds.

Zes leden van het management steunen het bod in een brief aan de rechtbank van koophandel, omdat het hen toelaat de oorspronkelijke strategie verder te zetten. De brief werd ook ondertekend door een groot aantal personeelsleden van het bedrijf.
Tecteo kwam recent in het nieuws door de overname van de Waalse krantengroep l’Avenir van de Vlaamse krantengroep Corelio. Het bedrijf groeide onder leiding van de PS’er Stéphane Moreau uit tot een industriële groep die geconsolideerd 570,9 miljoen euro omzet draait en 2000 werknemers heeft in negentien vestigingen.

Met de meer dan één miljoen klanten van het teledistributienetwerk VOO, de Franstalige tegenhanger van Telenet, en zijn 571.000 energieklanten komt Tecteo binnen in heel wat Waalse huiskamers. De groep heeft haar strategie opgebouwd rond vier merken. Naast VOO zijn dat Resa, dat gas en elektriciteit verdeelt, vooral in de provincie Luik; Tecteo Energy, dat studies uitvoert voor groene-energieprojecten en zulke projecten ontwikkelt; en Tecteo Invest, dat financiële participaties bundelt in andere bedrijven, vooral in de energie- en de technologiesector.

De eigengereidheid van Moreau kwam met de overname van l’Avenir onder vuur, vooral ook omdat de groep onder geen enkele voogdij viel. Tot de leden van de intercommunale behoorden immers ook Brusselse gemeentes en de Vlaamse gemeente Voeren. Intussen heeft de Waalse overheid de voogdij verworven. Al blijft het allesbehalve zeker of de Waalse regering rechtstreeks controle kan uitoefenen op de instelling, omdat de dochtervennootschappen naar privaat recht ontsnappen aan elke overheidsvoogdij.

Tecteo heeft voorlopig een indicatief voorstel gedaan, waarvan de modaliteiten nog moeten worden uitgewerkt. Tecteo deed al een beperkt boekenonderzoek; er moet wel nog een grondigere analyse gebeuren.

Voor Electrawinds zou de deal, indien ze doorgaat, neerkomen op een echte doorstart. De voorstellen die tot nu toe op tafel werden gelegd, gingen ofwel uit van een gedeeltelijke afbouw van de activiteiten (plan GIMV-Fortino) of een splitsing (plan Winpar van Luc Desender). Om de nijpende kasbehoeften van Electrawinds te lenigen is Tecteo bereid om de Oostendenaren overbruggingskredieten toe te staan.

Het plan van Tecteo staat naar verluidt een verkoop van de centrale Biostoom, een van de belangrijkste activa van Electrawinds, aan het Limburgse sectorgenoot Bionerga (waar vooral Limburgse gemeenten achter schuilgaa, nvdr), niet in de weg. Die verkoop moet 37,5 miljoen euro opleveren.

Tijdens de zitting op de Oostendse rechtbank van koophandel werd door verschillende partijen gevraagd om drie maanden bescherming tegen de schuldeisers. De rechtbank spreekt zich wellicht volgende week donderdag uit over de zaak. (L.H.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content