VS-grootbanken boeken 4 jaar na reddingsplan 63 miljard euro winst

© reuters

Vier jaar nadat de voormalige VS-president George W. Bush zijn reddingsplan voor de financiële sector lanceerde, zetten de zes grootste Amerikaanse zakenbanken winstcijfers neer als in hun beste jaren.

Precies vier jaar geleden – op 3 oktober 2008 – werd een grootscheeps reddingsplan voor de Amerikaanse banken door de toenmalige VS-president George Bush bij wet bekrachtigd. Aan dat reddingsplan hing wel een prijskaartje van 700 miljard dollar overheidsgeld. De wankele financiële sector moest koste wat het kost worden gered, luidde de boodschap.

Precies vier jaar later – op 3 oktober 2012 – berekende het persagentschap Bloomberg in welke mate het de zes grootste zakenbanken uit de VS vandaag voor de wind gaat. Vrij behoorlijk, blijkt uit de winstcijfers die de afgelopen 12 maanden – van juni 2011 tot en met juni 2012 – werden opgetekend.

Wat blijkt? Hoewel het werkloosheidspercentage in de grootste economie ter wereld de afgelopen 48 maanden onafgebroken boven de 8 procent bleef noteren, zijn de Amerikaanse bankreuzen er intussen in geslaagd bijna net zoveel te verdienen als ooit tevoren.

Omgerekend boekten Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs en Morgan Stanley de afgelopen twaalf maanden samen 63 miljard dollar winst. Sinds de piek in 2006 – het jaar voor de wereldwijde financiële crisis – werd in geen enkel boekjaar zoveel winst gemaakt. In het succesrijke jaar 2006 werd een gezamenlijke nettowinst van 83 miljard dollar in de boeken genoteerd.

Maar volgens Chris Wheeler, analist bij Mediobanca SpA in Londen, vertellen winstcijfers niet alles. “Het rendement op het eigen vermogen is de norm die bepaalt hoe efficiënt een bank inkomsten genereert,” aldus de analist. Dat is ook de mening van Ralph Schlosstein, CEO van de zakenbank Evercore Partners Inc. in New York, die voor de banken ondanks de hoge winstcijfers weinig reden tot vieren vindt. “De uitdaging bestaat erin in welke mate banken zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regelgeving, en of ze voldoende rendement op het eigen vermogen kunnen halen,” aldus Schlosstein.

Winstcijfers vertellen inderdaad niet alles, blijkt uit de ontslagrondes waardoor 40.000 werknemers van de zes grootbanken het afgelopen jaar hun baan verloren. Volgens gegevens van Bloomberg werd ook voor 20 procent op de bonussen beknibbeld. De banken blijven snoeien in de kosten.

Bovendien staat de winst onder druk door de grillige aandelenkoersen op de beursvloer. Hoewel Bank of America- en Citigroup-aandelen dit jaar met respectievelijk 61 en 26 procent hoger zijn geklommen, werden de aandelen van de grote zes zonder uitzondering tegen een lagere prijs dan vijf jaar geleden verhandeld. Sinds 1 oktober 2007 zijn Citigroup-aandelen met meer dan 90 procent gedaald, Bank of America verloor sindsdien meer dan 80 procent van zijn waarde en Morgan Stanley meer dan 70 procent. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content