Voor het eerst olie ontdekt in Kenia

26/03/12 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Bron: Trends

In Kenia is aardolie ontdekt na proefboringen door het Britse bedrijf Tullow Oil. De commerciële levensvatbaarheid van de olievondst is wel nog onzeker.

Voor het eerst olie ontdekt in Kenia

© ThinkStock

Het zwarte goud werd afgelopen weekend ontdekt in de afgelegen noordwestelijke regio Turkana, maakte president Mwai Kibaki bekend.

Begin

In een toespraak die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden zei Kibaki: "Het is voor het eerst dat Kenia een dergelijke ontdekking doet en dit is zeer goed nieuws, maar het is slechts het begin van een lange weg voor ons land een olieproducent kan worden."

Tullow Oil zal nu de commerciële levensvatbaarheid van de olievondst verder onderzoeken. Ook Zuid-Sudan en Oeganda, buurlanden van het Oost-Afrikaanse land, produceren olie.

Aandeel omhoog

Na de bekendmaking van de vondst schoot het aandeel van Tullow Oil alvast de hoogte in, meldt Reuters.

Het bedrijf geeft toe dat de vondst haar verwachtingen overtrof. "Dit is een schitterende start van onze verkenningscampagne in Kenia en Ethiopië", zei topman Angus McCoss.

Gasveld in Mozambique

Intussen heeft de Italiaanse olie- en gasmaatschappij Eni een groot gasveld van dik 283 miljard kubieke meter gevonden voor de kust van Mozambique. Het veld ligt in het Mamba-gasgebied.

Het nieuwe gasveld ligt 50 kilometer voor de kust op een diepte van 1.848 tot 4.650 meter. Eni bezit een belang van 70 procent in Mamba. Maatschappijen uit Portugal, Zuid-Korea en Mozambique bezitten de rest. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners