Voor chemie- en farmabedrijven blijft stroomfactuur veel te hoog

© Getty Images/iStockphoto

Jaar na jaar hamert de chemie- en farmasector op dezelfde nagel: de energiefactuur in vergelijking met de buurlanden is veel te hoog. “Het blijft wachten op een coherent energiebeleid. We worden wat ongeduldig”, zegt essenscia-voorzitter Wouter De Geest.

De hoge lonen en de dure energiefactuur: het zijn de twee handicaps waar essenscia – de federatie die de chemie- en farmabedrijven in ons land vertegenwoordigt – traditioneel ten strijde tegen trekt. Door de tax shift van de regering en de aangehouden loonmatiging kon de loonkloof met de buurlanden worden ingekort, erkent essenscia. Aan de energiehandicap verandert evenwel niets. “We wachten al vele jaren”, aldus De Geest, naast voorzitter van essenscia ook topman van BASF Antwerpen.

Nood aan coherent energiebeleid

Voor de chemie- en farmabedrijven ontbreekt het ons land aan een echt energiebeleid. “We hameren er elk jaar op. We zien geen grote stappen naar een coherent energiebeleid”, vindt De Geest. Een gemiddelde chemische installatie kampt met een kostenhandicap voor stroom van 16 tot 40 procent in vergelijking met de buren. “Toch merkwaardig groot”, aldus de essenscia-voorzitter.

Een groot deel van de stijgende stroomfactuur is het gevolg van de huidige subsidiëring van hernieuwbare energie, stelt essenscia vast. De gezinnen en bedrijven, vooral de energie-intensieve, betalen de factuur. “Onhoudbaar”, zo concludeert De Geest. Hij geeft Duitsland als voorbeeld, waar nieuwe offshore windparken het met nul euro subsidie kunnen stellen. “Bij ons kost dat miljarden”.

Die energiehandicap is “niet bevorderend” voor het aantrekken van investeringen, klinkt het bij de chemie- en farmabedrijven. “Investeringen in nieuwe energie-intensieve fabrieken zien we niet meer. Het is vooral zaak de bestaande niet te verliezen”, stelt De Geest.

Essenscia herhaalt de vraag aan de federale regering om, in navolging van de loonnorm, een energienorm in te voeren. “We kunnen het ons niet veroorloven dat de energiehandicap niet wordt weggewerkt. We gaan toch niet spelen met honderdduizend jobs?”, aldus de essenscia-voorzitter.

Extra jobs

Voorts laat de sectorfederatie weten dat de chemie- en farmasector de voorbije twee jaar 1.400 nieuwe jobs heeft gecreëerd, of de sterkste jobaangroei sinds tien jaar. De jobcreatie situeert zich vooral in ondernemingen met meer dan 100 werknemers en wordt sterk gedragen door de farmasector.

Essenscia geeft ook aan dat 52 procent van de nieuwe jobs ingevuld is door vrouwen. De sector telt vandaag bijna 90.000 jobs in België.

Partner Content