VLM Airlines wil ook subsidies

© Emy Elleboog
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Arthur White, de Britse CEO van de luchtvaartmaatschappij VLM Airlines, eist subsidies, net als Belgische carriers in Zaventem. Dat zegt hij in een gesprek met Trends.

“Het is een goede zaak dat de federale regering de Belgische luchtvaartmaatschappijen steunt met 21 miljoen euro. Maar waarom geldt die steun enkel voor drie luchtvaartmaatschappijen in Zaventem?”, vindt Arthur White.

De federale regering keurde vorig jaar subsidies goed voor enkele luchtvaartmaatschappijen in Zaventem. De grootste begunstigde is Brussels Airlines. “Die subsidies zijn er omdat de operationele kosten een derde hoger zijn dan bij buitenlandse carriers. Wel, ook de meerderheid van de werknemers van VLM Airlines wordt in België betaald”, zucht Arthur White. “Die overheidssteun moet niet alleen gelden voor carriers in Zaventem, maar ook voor die in Antwerpen.” VLM Airlines opereert vanuit de luchthaven van Antwerpen.

Vol vertrouwen na de rampjaren

De Brit Arthur White staat twee jaar aan het roer van VLM Airlines. Trends brengt deze week een uitgebreide analyse van de carrier die in het voorjaar van eigenaar veranderde. De vorige eigenaar Air France-KLM boekte zijn dure overname volledig af, en stopte de nieuwe eigenaar, het Duitse Intro Aviation, nog geld toe bij de verkoop.

Maar White heeft er nu weer alle vertrouwen in. VLM Airlines is een ACMI-carrier: dat staat voor airline, crew, maintenance, insurance. Het voert enkel vluchten uit voor derden. “Daarmee is het commerciële risico veel kleiner”, duidt Arthur White. “Voor ons maakt het niet uit of een toestel leeg vliegt of vol. Wij worden betaald per vlucht. Maar uiteraard moeten wij stipt, betrouwbaar en klantvriendelijk zijn. En we werken in een zeer competitieve markt. Maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Daarnaast werkt VLM Airlines in de groeibusiness van chartervluchten. “De voorbije twee jaar groeiden we telkens met 100 procent via onze charters. Voetbalploegen, touroperators, bedrijven die er een weekend op uit trekken.”

De volledige analyse over VLM Airlines leest U in Trends van deze week

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content