Vlaanderen voerde nooit meer uit

29/09/12 om 09:26 - Bijgewerkt om 09:26

Bron: Trends

De Vlaamse bedrijven hebben tijdens de eerste helft van dit jaar voor 148 miljard euro goederen geëxporteerd, een stijging met 3,22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Vlaanderen voerde nooit meer uit

© ThinkStock

Het exportbedrag van Vlaanderen heeft daarmee een recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van FIT, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, dat De Standaard kon inkijken.

Overschot

De import steeg in diezelfde periode slechts met een half procent tot 146,4 miljard euro. Het handelssaldo toont zo na een semester een overschot van 1,6 miljard euro.

Opmerkelijk aan de Vlaamse exportstijging, is dat die plaatsvindt op een moment dat de Europese economie zich op de rand van een recessie bevindt. Nochtans vindt goed twee derde (67,7 procent) van alle export binnen de EU plaats.

Wel is de uitvoer naar de Europese landen, met uitzondering van Nederland, duidelijk afgenomen. Vooral de export naar de crisislanden Portugal, Italië, Griekenland en Ierland valt fors terug.

Maar dat wordt gecompenseerd door een spectaculaire exportgroei naar de Verenigde Staten (+34,6 procent). Daarnaast stijgt ook de export naar de opkomende economieën buiten Europa, zoals Rusland (+41,6 procent), Brazilië (+22,3 procent), Zuid-Korea (+20,1 procent) en China (+14,9 procent). Enige valse noot hier is de exportdaling naar India (-10,5 procent).

Motor van BelgiëHet Vlaamse aandeel in de totale Belgische export bedraagt nu zo'n 83,1 procent, een stijging met 1 procentpunt ten opzichte van het eerste semester van 2011. Daarmee bevestigt Vlaanderen zijn status als exportmotor van België. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners