Vlaamse wereldprimeur: volledig digitale productie van protheses

© TR

De tandheelkundige wereld staat voor zware uitdagingen: het aantal tandartsen en tandtechnici slinkt dramatisch. Innodema reageert met een innovatief en competitief businessmodel. Uniek in de wereld.

In de volgende vijfentwintig jaar zal in België slechts één tandtechnicus acht collega’s vervangen die nu aan het werk zijn en geleidelijk met pensioen gaan. Tandtechnicus is een knelpuntberoep. Maar ook het aantal tandartsen slinkt jaar na jaar, terwijl de vraag naar tandprotheses jaarlijks met 4,8 procent toeneemt.

Het Chinese Shenzhen is de voorbije tien jaar uitgegroeid tot het grootste productieatelier ter wereld van tandprotheses, goed voor ruim 40 procent van de wereldbehoeften. Los van de transportkosten, de complexiteit van het maken op afstand van mondstukken waarvoor uiterste precisie, kwaliteit en comfort nodig is, weegt ook het verbruik van grondstoffen zwaar.

Vanderbeken Dental Labo in Oostende, het op een na grootste tandlabo van België en het nummer één in frameprotheses (6 miljoen euro omzet met 50 werknemers), heeft de arbeidsintensieve analoge productie ingeruild voor een compleet digitale keten. In januari werd daarom de aparte vennootschap Innodema (Innovative Dental Manufacturing) opgericht.

Wereldprimeur Het is wonderlijk en fascinerend om zien hoe in een kastje bij Melotte in Zonhoven uit een ballet van glinsterende laserstralen in enkele seconden de contouren opduiken van een metalen frame voor een kunstgebit. Snel krijgt de metalen tandprothese vorm, laag per laagje opgebouwd uit minuscule partikels chroomkobaltpoeder of titanium. Melotte is volgens de Britse expert in additive manufacturing Phil Reeves “absolute wereldtop”.

Een 3D-scanner legt de elektronisch binnengekomen data van klanten vast in een computermodel. Informatici doen in Zonhoven op hun schermen de nodige re-engineering in functie van de nieuwe direct digital manufacturing (DDM) of materiaalopbouwtechniek: laserbundels smelten opeenvolgende laagjes metaalpoeders aan elkaar.

CEO Mario Fleurinck is ervan overtuigd dat er dankzij DDM een revolutie op gang komt in de industrie. Melotte (een dochterbedrijf van Picanol) werpt zich op als ‘de eerste digitale fabriek ter wereld’. “Met DDM kunnen wij de meest precieze en kleinschalige componenten en machineonderdelen maken voor uiteenlopende industriële toepassingen. Bestellingen komen uit de kernindustrie over automotive tot vraag naar medische apparatuur en protheses. Zo wordt onze industrie opnieuw competitief tegenover China. We winnen op meerdere vlakken: in tijdwinst, energie-efficiëntie, kwaliteit en vooral ecologische voetafdruk”, benadrukt Fleurinck.

Goedkoper dan China
De digitale overdracht van data door de opdrachtgever maakt dat ook de productietijd en leveringstermijnen drastisch worden ingekort. En dat kon Gerland Vanderbeken bijzonder appreciëren. “Niet alleen verdwijnen alle chemische gifstoffen uit het proces, vallen arbeidsintensieve stappen uit de analoge productiemethode weg, en wordt de productietijd per prothese gereduceerd van 2,5 uur tot 75 minuten. En de loonkosten dalen met de helft”, zegt Vanderbeken. Er is geen geurhinder meer, geen restafval of metaalverspilling: in plaats van 25 gram is er nog maar 10 gram nodig per frameprothese. “Bij digitale productie is de bijtkracht van het kunstgebit ook merkelijk beter”, zegt Vanderbeken.

Na anderhalf jaar proefdraaien voor het overschakelen van analoog naar een volledig digitaal proces leverde Melotte eind vorige maand de 10.000ste tandprothese af, in een ritme van ongeveer 50 per dag. Tegen een kostprijs die de helft is van een Chinese prothese en binnen de 24 uur, terwijl outsourcing naar China twee weken in beslag neemt.

E.B.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content