Vlaams kernkabinet zaterdag bijeen over Dexia

07/10/11 om 21:34 - Bijgewerkt om 21:34

Bron: Trends

De Vlaamse topministers komen zaterdag opnieuw samen om het dossier Dexia onder de loep te nemen en volgens minister-president Peeters verder te werken aan een gezamenlijk standpunt.

Vlaams kernkabinet zaterdag bijeen over Dexia

© Belga

Het Vlaamse kernkabinet buigt zich zaterdag opnieuw over Dexia. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters vrijdagavond in Terzake gezegd.

Volgens Peeters werken de verschillende overheden ijverig voort aan een gezamenlijk Belgisch standpunt. "Wij zoeken naar een oplossing die zich situeert tussen wat sommigen 'nationaliseren' noemen en andere oplossingen die we hebben voorgesteld", verklaarde hij.

In de media wordt ervan uit gegaan dat Dexia België genationaliseerd wordt. De federale overheid zou Dexia België kopen en de gewesten zouden op termijn mee in de bank kunnen stappen. Peeters wil van "nationaliseren" echter niet horen. "Dat zou willen zeggen dat de overheid zonder akkoord van de aandeelhouders de bank naar zich toetrekt". Maar daarvan is volgens de Vlaamse minister-president geen sprake.

Akkoord in het belang van iedereen

Hij beklemtoonde dat er best een akkoord komt dat in het belang is van iedereen, de lokale overheden, de gewesten en de andere aandeelhouders. Peeters benadrukte ook dat er voor de financiering van de lokale overheden best een bank komt die de nodige knowhow heeft en die kredieten kan verstrekken aan de overheden. Dat is ook de eerste bezorgdheid van de Vlaamse regering, luidt het. De bank moet volgens hem over voldoende autonomie kunnen beschikken en vertrouwen kunnen opwekken

De Vlaamse topministers komen zaterdag opnieuw samen om het dossier onder de loep te nemen en volgens Peeters verder te werken aan een gezamenlijk standpunt. Dat dat er nog niet is, verzwakt België niet tegenover de Fransen, stelde de minister-president. "Dat moet worden gerelativeerd. De onderhandelingen met de Fransen bevatten ook andere aspecten", klonk het. (Belga/INM)

Onze partners