‘Vierde windmolenpark in zee zal in 2018 werken’

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) © BELGA

Het vierde en grootste windmolenpark voor de Belgische kustlijn, Norther, moet in 2018 een feit zijn. Dat meldden energiebedrijven en aandeelhouders Elicio en Eneco tijdens een bezoek van staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein aan het offshore hoogspanningsstation in Hoboken.

Norther moet met een vermogen van 350 MegaWatt het grootste offshoreproject van België worden.

Nu energiedistributeur Elia begonnen is met de voorbereidende nutswerken voor de hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Maldegem, het zogenaamde Stevin-project, lijken ook de plannen voor het vierde windmolenpark op de Noordzee concrete vormen aan te nemen. “Norther heeft nu alle nodige vergunningen op zak voor de realisatie. Momenteel bevindt het project zich in de aanbestedings- en contractfase”, melden de partners. Dit jaar wordt nog gestart met een uitgebreid bodemonderzoek en tegen midden 2016 moet ook de projectfinanciering rond zijn. Het is de bedoeling om 2017 te starten met de werken en om in 2018 operationeel te zijn.

1,2 miljoen gezinnen

Norther wordt het vierde windmolenproject in de Belgische Noordzee en komt 22 km voor de kust van Zeebrugge te liggen. Met een capaciteit van 350 MegaWatt moet Norther jaarlijks duurzame stroom voorzien aan 350.000 gezinnen.

“Norther draagt bij tot de duurzame uitbouw van het Belgische elektriciteitsproductiepark, de bevoorradingszekerheid en het behalen van de Europese klimaatnormen”, menen aandeelhouders Elicio en Eneco. Met de nakende realisatie komt Norther ook tegemoet aan de wens van staatssecretaris Tommelein die tegen 2019 de huidige windcapaciteit wil verdubbelen en zo 1,2 miljoen gezinnen voorzien van windenergie afkomstig van de Noordzee.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content