VIB en ex-Innogenetics-managers stichten Q-Biologicals

19/10/11 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Bron: Trends

Halen 2 miljoen euro kapitaal op.

Opnieuw liggen enkele voormalige managers van de biotechpionier Innogenetics aan de basis van een nieuw biotechbedrijf. Nadat recentelijk ADx NeuroSciences werd gesticht door vier Innogenetics-oudgedienden, is nu Q-Biologicals uit de startblokken geschoten.

Q-Biologicals is een rechtstreeks gevolg van de overname van Innogenetics door het Japanse Fujirebio. Die laatste sloot de afdeling voor de productie en zuivering van eiwitten.

Annie Van Broekhoven, die de afdeling leidde, en André Van De Voorde, de voormalige wetenschappelijk directeur (CSO) van Innogenetics, klopten daarop aan bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), dat eigen expertise inbracht. Het nieuwe bedrijf zal eiwitten, vaccins en antilichamen produceren en zuiveren voor derden.

Q-Biologicals is meteen de eerste spin-off van een Vlaams onderzoekscentrum die profiteert van het eerder dit jaar door minister van Innovatie Ingrid Lieten gelanceerde SOFI, kort voor Spin Off FInancieringsinstrument. De Vlaamse regering heeft daarvoor 10 miljoen euro uitgetrokken.

SOFI, PMV, via het Vlaams Innovatiefonds (Vinnof), VIB en LSRP, het investeringsfonds van ThromboGenics-stichter Désiré Collen, leggen voor Q-Biologicals samen zo'n 2 miljoen euro op tafel. Het bedrijf vestigt zich in de Gentse bio-incubator voor jonge biotechbedrijven. Van Broekhoven is CEO. (Be.L.)

Onze partners