Verrijking op kap industriële verbruikers onaanvaardbaar (Febeliec)

Febeliec vindt de verrijking van de elektriciteitssector op kap van de industriële verbruikers totaal onaanvaardbaar. Dat meldt de federatie van de industriële energieverbruikers donderdag in een reactie op de studie van de CREG.

Die studie berekende dat Belgische elektriciteitsproducenten in de periode 2005-2009 bijna 1,7 miljard euro winst gemaakt hebben door de gratis toegekende CO2-rechten door te rekenen aan de klanten.

Febeliec herhaalt haar oproepen uit het verleden om, naar het voorbeeld van heel wat andere EU-lidstaten, “paal en perk te stellen aan dit fenomeen voor de toekomst en maatregelen te treffen om het teveel betaalde uit het verleden terug te geven aan de getroffen verbruikers”. “Zonder maatregelen van de overheid zullen tot in 2012 dergelijke windfall profits van de verbruikers naar de producenten blijven vloeien”, klinkt het.

Febeliec roept in de eerste plaats de producenten zelf ertoe op om concrete voorstellen te formuleren om tot een onderhandelde oplossing te komen voor dit fenomeen. Indien een onderhandelde oplossing niet mogelijk blijkt, nodigt ze de overheid uit om de nodige maatregelen te treffen om een einde te stellen aan dit ongewenst effect van het Europees emissierechtenhandelssysteem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content