Verplicht werkgevers om op sollicitaties te reageren"

08/04/10 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

Bron: Trends

'Werkgevers moeten verplicht worden om binnen de maand te antwoorden op sollicitaties, anders riskeren ze een celstraf tot één maand of een geldboete van 26 tot 500 euro.' Dat staat in het wetsvoorstel van Kamerlid Meryame Kitir (SP.A) om ontmoediging van werkzoekenden te voorkomen.

Verplicht werkgevers om op sollicitaties te reageren"

© belga

De werkgeversorganisaties Voka en VBO zijn alvast tegen het wetsvoorstel gekant. 'Moeten we dan ook kandidaten beboeten als ze bij een sollicitatiegesprek niet komen opdagen?'

In Het Belang Van Limburg legt Kitir haar voorstel uit: 'Werkzoekenden kunnen moeilijk aantonen dat ze actief naar werk zoeken als ze geen antwoord krijgen op hun sollicitatiebrieven. Ze raken ook ontmoedigd waardoor ze na verloop van tijd niet meer solliciteren. Zo blijven ze in de werkloosheid en daar is niemand bij gebaat.' Het wetsvoorstel werd al besproken in de Kamer waar een meerderheid voor is. Het is nu naar de sociale partners gestuurd voor advies.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is geen voorstander van het wetsvoorstel. Volgens gedelegeerd bestuurder Rudi Thomaes is het beantwoorden van sollicitaties een kwestie van elementaire beleefdheid en is het niet nodig om wetgevend op te treden. Thomaes: 'Ik neem aan dat de SP.A ook niet voorstelt om kandidaten te beboeten wanneer zij bij een sollicitatiegesprek niet komen opdagen.'

Ook de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka kant zich tegen het wetsvoorstel. Voka spreekt van 'zinloze overlast' omdat de meeste werkgevers nu al spontaan reageren op sollicitaties.

Tanguy Laudelout

Lees meer over:

Onze partners