Verlies KBC groter dan verwacht

10/11/11 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:13

Bron: Trends

De Belgische bank-verzekeraar boekte in het derde kwartaal van 2011 een nettoverlies van 1,58 miljard euro.

Verlies KBC groter dan verwacht

© Belga

Bank-verzekeraar KBC boekte in het derde kwartaal van 2011 een nettoverlies van 1,58 miljard euro. KBC blijft daarmee onder de analistenverwachtingen, die 1 miljard euro verlies hadden vooropgesteld. Het tweede kwartaal sloot KBC nog af met een geconsolideerde nettowinst van 330 miljoen euro.

Uitzonderlijke elementen

KBC schrijft het verlies toe aan "uitzonderlijke elementen verbonden aan het onzekere macro-economische klimaat en de moeilijke, turbulente marktomstandigheden."

De belangrijkste spelbrekers bij de derdekwartaalresultaten waren de verdere desinvesteringen, de invloed van creditspreads, bijkomende waardevermindering op Grieks schuldpapier, een Hongaarse wetswijziging over hypotheekleningen die een extra last toeschoof naar de banken, een afboeking op Bulgarije, het moeilijke klimaat in Ierland en een waardevermindering op de aandelenportefeuille.

CEO Jan Vanhevel herhaalt wel dat KBC gekenmerkt blijft door een "comfortabele kapitaalspositie" en "goede onderliggende inkomsten" in de kernmarkten in België en Centraal-Europa, waar de kredieten en deposito's een groei optekenden, en "een uitstekend onderliggend verzekeringsresultaat".

Steun

KBC blijft er dan ook naar streven om de 7 miljard euro aan de overheid terug te betalen tegen eind 2013, in overeenstemming met het Europese plan. Tegen het einde van het jaar moet een tranche van 500 miljoen euro staatssteun teruggestort zijn aan de schatkist.

KBC geeft nog mee dat een onderliggende jaarwinst van 1,2 tot 1,4 miljard in 2011 wordt vooropgesteld. Vanhevel: "Het directiecomité heeft beslist afstand te doen van zijn variabele vergoeding voor het boekjaar 2011, ongeacht de verdere ontwikkeling van de winst in de resterende maanden van het jaar". (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners