‘Verkoop geneesmiddelen kan ook in warenhuis of tankstation’

De verkoop van voorschriftvrije (OTC) geneesmiddelen zou beter beperkt blijven tot de apotheek, maar kan desnoods in grootwarenhuizen, tankstations of drogisterijen. Dat zegt Marc Gryseels, de topman van de OTC-sectorfederatie Bachi (Belgian Association of the Consumer Healthcare Industry).

Een cruciale voorwaarde voor Bachi is wel dat in die alternatieve verkoopkanalen een apotheker actief is.

Onder meer in Nederland worden OTC-medicijnen al lang buiten de apotheek verkocht, en zowel in België als Europees gaan er steeds meer stemmen op om het wettelijke OTC-monopolie van de apotheken te doorbreken. Ook voor de producenten van die medicijnen is het onderwerp geen taboe meer.

“Ik heb er geen enkel probleem mee dat de OTC-medicijnen ook in de supermarkt of andere verkoopkanalen wordt verdeeld, mits ze gekwalificeerde personen in huis hebben om te zorgen dat correct wordt geadviseerd. Apothekers en apotheekassistenten vervullen die taak”, zegt Gryseels.

“Ik zie echter de toegevoegde waarde van additionele verkoopplaatsen niet. We hebben al de hoogste dekking in Europa. Nederland telt ongeveer 2000 apotheken, tegen 5200 in België. Het is dus normaal dat in Nederland werd gezocht naar alternatieven. Maar ik wil ook niet dat wordt gedacht dat wij het monopolie van de apotheek tot elke prijs verdedigen.”

Gryseels verwacht wel dat warenhuizen dan ook worden ingeschakeld in het systeem van wachtdiensten en in orde moeten zijn met de farmacovigilantie, een complex geneesmiddelenbewakingssysteem om bij- en nevenwerkingen te melden en evalueren.

“Technisch is dat mogelijk, maar het is niet op een, twee, drie geregeld”, merkt Gryseels op. “Bovendien levert een apotheek een compleet gamma, niet alleen de drie belangrijkste producten zoals je in een supermarkt vaak hebt.” Gryseels waarschuwt ook dat extra verkoopplaatsen leiden tot de sluiting van apotheken.

Bachi scheurde zich twee jaar geleden af van de farmasectorfederatie pharma.be. Gryseels, die toen de functie van hoofd OTC bij Boehringer Ingelheim België combineerde met de leiding van de OTC-tak van pharma.be, werd aangezocht om Bachi snel uit te bouwen. “We moesten zorgen dat we representatief werden om de toegang tot het politieke niveau te krijgen.” Met succes. Terwijl Bachi begin 2009 startte met tien leden, zijn dat er nu 33, en vertegenwoordigt de federatie 70 procent van de markt.

Dat pharma.be niet opgezet was met de oprichting van Bachi, lag voor de hand. “Onvrede? Het was eerder een zaak van verschillende prioriteiten”, zegt Gryseels. “We moeten niet langer voortdurend het compromis zoeken. We werken nu samen. Af en toe hebben we tegenstrijdige belangen, en soms gelijke belangen”, zegt Gryseels, die in januari wordt opgevolgd door Hilde De Jonge.

Die was de voorbije vier jaar directeur voor de businessunit gastro-intestinale producten bij Bayer Healthcare Consumer Care in Genève. Gryseels keert terug naar Will-Pharma, waar hij eerder tien jaar aan de slag was. Hij wordt COO bij het in Waver gevestigde familiale farmabedrijf.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content