Van vakspecialisten naar sectorgroepen bij advocatenkantoor Lydian

06/10/11 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:56

Bron: Trends

Het advocatenkantoor Lydian voert een grondige hervorming door. Vakdepartementen zoals Fiscaliteit en Corporate & Finance worden afgeschaft en vervangen door groepen per bedrijfssector.

Van vakspecialisten naar sectorgroepen bij advocatenkantoor Lydian

"Het is meer dan een interne operatie", zegt managing partner Jan Hofkens, die de nieuwe structuur vandaag lanceert. "Advocaten worden vanaf de universiteit getraind vanuit een zekere hokjesmentaliteit. Maar cliënten kan het eigenlijk niet schelen of hun zaak door een fiscalist of een penalist wordt behandeld. Het resultaat telt. Aan de meeste dossiers werken trouwens teams van uiteenlopende specialisten."

Binnen de nieuwe afdelingen, zoals de verzekeringssector of vastgoed, verwerven multidisciplinaire teams kennis die zeer sectorspecifiek is. Die kunnen ze dan gebruiken in andere dossiers in de afdeling. Deze aanpak bestaat al in enkele grote internationale kantoren.

"De marktsituatie verplicht ons creatief na te denken", zegt Hofkens. "Het aantal bedrijfstransacties vermindert, wat de concurrentie tussen kantoren vergroot en prijzen onder druk zet. Ik lees in Trends bovendien dat de Big Four, zoals PwC, weer hun krachten willen bundelen met advocaten om ondernemingen te bedienen. Ook niet-advocaten werpen zich op als concurrent voor juridisch advies, zoals sociale secretariaten voor arbeidsrechtelijke dossiers. Ook juridische interimkantoren mikken op onze omzet. Sinds kort kunnen ondernemingen echter onze advocaten ook voor een bepaalde tijd inschakelen als inhouse lawyer voor dagdagelijks juridisch werk." (HB)

Lees meer over:

Onze partners