Van Hool krijgt onafhankelijke bestuurders

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Het familiale voertuigenbedrijf Van Hool heeft drie onafhankelijke bestuurders benoemd. Een grote stap vooruit voor de familiale onderneming, die al vaak in het nieuws kwam met familieruzies.

Clement De Meersman (66), de voormalige CEO van de beursgenoteerde pvc-raamprofielenproducent Deceuninck. Werner Krott (64), de CEO van de familiale sierteeltonderneming Floré Groep uit Lochristi. En Peter Ramaut (59), de CFO van Betafence, een producent van omheiningen en toegangscontrole.

Dat zijn de drie onafhankelijke bestuurders bij Van Hool. Een grote stap voorwaarts voor de familiale onderneming uit Koningshooikt. Tot vandaag waren de bestuurders leden van de familie. De drie onafhankelijke bestuurders worden zowel bestuurder bij de werkmaatschappij NV Van Hool, als bij de overkoepelende holding NV Immoroc.

De familiale bestuurders blijven weliswaar in de meerderheid. De onderneming is nog altijd volledig in familiale handen, verdeeld over vijf takken. De bestuurders zijn mensen van de derde generatie, nazaten van de stichter Bernard Van Hool (1902-1974). Gedelegeerd bestuurder Filip Van Hool (54) is geen bestuurder bij Immoroc. Zijn zus Catherine (55) is dat wel. Ook nicht Valérie (52 is bestuurder bij Immoroc. Voorts zijn er drie familiale bestuurders bij zowel Immoroc als Van Hool: de neven Ben (46), Frank (58), en Jan (60).

Het teruggekeerde schaap

De benoeming van drie onafhankelijke bestuurders is geen wettelijke verplichting, want Van Hool is niet op de beurs genoteerd. Lutgart van den Berghe, gedelegeerd bestuurder van Guberna, juicht de beslissing toe. “Zoals in de Bijbel zijn de schapen teruggekeerd naar de kudde. De familie Van Hool past deugdelijk bestuur toe. Guberna heeft daar ook een bijdrage aan geleverd. Individuele familietelgen volgden bij ons opleidingen over deugdelijk bestuur. We hebben voordrachten gegeven aan de familiale aandeelhouders”.

“Ik vind het ook prima dat er meteen drie onafhankelijke bestuurders worden benoemd. Soms begint men met één. Het is een bewijs van volwassenheid. Want onafhankelijke bestuurders kijken niet naar de emoties van de familiale aandeelhouders. Zij behartigen de belangen van het bedrijf”.

Karige commentaar

Jozef Lievens, gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, verwijst onder meer naar de code-Buysse. Die is genoemd naar Paul Buysse, voormalig voorzitter van de raad van bestuur van het beursgenoteerde Bekaert, en bevat aanbevelingen rond deugdelijk bestuur. “Artikel 1.9 stelt dat de code aanbevelingen bevat waaraan de ondernemingen zich op vrijwillige basis onderwerpen. Het is dus geen verplichting voor Van Hool. Deugdelijk bestuur vindt echter meer en meer ingang omdat diverse belanghebbenden dat wensen: banken, commerciële partners, enz. Bovendien straalt het professionalisme uit, wat dan weer goed is voor Van Hool als aantrekkelijke werkgever”.

Het bedrijf is erg karig met commentaar. “Het zijn inderdaad onafhankelijke bestuurders”, meldt gedelegeerd bestuurder Filip Van Hool. “Ze zullen de normale taak van onafhankelijke bestuurder vervullen volgens de regels van deugdelijk bestuur. Het is binnen die context dat de aanstelling van deze onafhankelijke bestuurders past.”

Van Hool is een producent van onder meer industriële voertuigen en bussen. De holding Immoroc haalde vorig jaar een omzet van 525 miljoen euro. In België werken 3500 mensen, wat van de onderneming de vierde grootste industriële werkgever in de privé maakt. In totaal heeft Van Hool ruim 4400 werknemers, ook in de vestiging in Skopje (Macedonië).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content