Vakbonden zijn ongerust over vertrek Bpost-topman Johnny Thijs

© Belga

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) bedankt Johnny Thijs voor zijn ‘opmerkelijk werk’ bij Bpost. De vakbonden zijn ongerust over het vertrek van de topman.

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) neemt akte van de beslissing van Johnny Thijs om op te stappen als topman van Bpost en bedankt hem voor zijn ‘opmerkelijk werk’. De vakbonden zijn dan weer ongerust over het vertrek van Thijs.

Het mandaat van Johnny Thijs loopt af op 6 januari. Op een raad van bestuur kondigde de topman vanmiddag aan dat hij geen verlenging vraagt. Reden is de opgelegde loonsverlaging door de federale regering. Die besliste vorige week dat de topman voortaan nog maximaal 650.000 euro bruto per jaar mag verdienen. Dat is een pak minder dan de 1,1 miljoen die Thijs momenteel krijgt.

Labille bedankt in een persmededeling Thijs voor het ‘opmerkelijke’ werk dat hij heeft verricht tijdens zijn twee mandaten. ‘Hij is erin geslaagd de Belgische post te moderniseren en er een competitief bedrijf van te maken, met behoud van een constructief sociaal klimaat. Onder Thijs heeft het bedrijf dit jaar ook belangrijke veranderingen gekend: een beursgang, het vertrek van privéaandeelhouder CVC, enz.’

Vakbonden zijn ongerust Het vertrek van Thijs wordt door de vakbonden niet op applaus onthaald. Zij zijn ongerust, nu volgende maand cao-onderhandelingen zouden worden opgestart. ‘Door de onzekerheid is zijn vertrek geen kerstcadeau voor ons’, aldus vakbondsafgevaardigde Jozef De Doncker (ACOD).

‘We kenden Thijs en respecteerden elkaar ook. Het was geen makkelijke onderhandelaar, maar hij was wel vatbaar voor rede’, zegt Lieve Van Overbeke van de christelijke vakbond. ‘Onder welke voorwaarden zullen we kunnen onderhandelen en binnen welke termijn? Het is best dat de onduidelijkheid niet te lang aansleept, want het personeel verwacht echt wel iets van de volgende cao’.

Gemengde balans

ACV-Transcom maakte maandag een gemengde balans op van tien jaar Thijs. Van Overbeke: ‘Er waren goede momenten én moeilijke momenten. De sociale dialoog verliep vrij vlot, maar tegelijk heeft hij de productiviteit van het personeel wel met 30 procent verhoogd’.

Haar Franstalige collega André Blaise, nochtans berucht voor zijn harde standpunten, beschreef Thijs als ‘een grote chef die niet teveel tegenspraak verdroeg’. Blaise doelt vooral op de financiële prestaties van de CEO, ‘terwijl op sociaal vlak duizenden banen werden geschrapt en de productiviteit explodeerde’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content