Unizo ziet aantal starters licht toenemen

02/11/10 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Bron: Trends

Volgens cijfers van werkgeversorganisatie Unizo stijgt het aantal nieuwe ondernemingen in de eerste drie kwartalen van 2010 met +1,4 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2009.

Unizo ziet aantal starters licht toenemen

© belga

Van januari tot september 2010 hebben 46.803 ondernemers een eigen zaak opgestart. Dat zijn er 637 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. "Een minieme stijging, maar een voorzichtig teken van herstel", verduidelijkt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De stijging is het het meest opmerkelijk in het Brussels gewest (+8 procent). Daarna volgen Antwerpen (+3,4 procent), Waals-Brabant (+3,2 procent) en Luik (+4,2 procent). In Luxemburg is het aantal starters het sterkst gedaald (-10 procent). Ook in West-Vlaanderen (-0,85 procent) en Henegouwen (-1,85 procent) is de tendens negatief.

Unizo noteert voor 2010 opmerkelijke stijgingen in de sectoren afgewerkte producten (+63 procent) en hout, metaal, chemie (+27 procent) en informatica (+25 procent). Het aantal starters in de gezondheids- en maatschappelijke sector daalt dan weer met 37 procent.

Toch wegen de naweeën van de wereldwijde economische crisis op het aantal starters, blijkt uit de berekeningen van de werkgeversorganisatie. Unizo dringt er daarom bij de verschillende overheden op aan het voorzichtig vertrouwen te stimuleren. "De lasten op ondernemers mogen in geen geval stijgen. Ook een goede voorbereiding is cruciaal en geeft een garantie op gezonde jonge ondernemingen", aldus Van Eetvelt.

Lees meer over:

Onze partners