Unizo en BBL overwegen stappen tegen Uplace

29/10/11 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

Bron: Trends

Uplace wil aan de Woluwelaan in Machelen een grootschalig project ontwikkelen met belevingswinkels, recreatieve ruimte, kantoren en een hotel.

Ondernemersorganisatie Unizo en milieuverenigingenkoepel Bond Beter Leefmilieu overwegen juridische stappen tegen het grootschalige shoppingproject Uplace aan de Woluwelaan in Machelen.

Dat hebben ze zaterdagochtend gezegd op Radio 1.

"Er is nog niets beslist, maar we gaan in de loop van volgende week onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor juridische stappen", bevestigt Nancy Van Espen, regiodirecteur Unizo Vlaams-Brabant, aan Belga. Unizo kijkt in de richting van een procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Bij Bond Beter Leefmilieu is ook nog geen definitieve beslissing genomen over een gerechtelijke procedure, maar volgens een woordvoerder is de kans daartoe "zeer groot".

Shoppingproject
Uplace wil aan de Woluwelaan in Machelen een grootschalig project ontwikkelen met belevingswinkels, recreatieve ruimte, kantoren en een hotel. Het project moet enkele duizenden jobs opleveren voor de regio.

De Vlaamse regering kende de bouwvergunning van het project goed, maar naast de bouwvergunning moet het project ook nog een milieuvergunning krijgen. Die milieuvergunning werd in eerste instantie geweigerd door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant. De aanvrager ging hiertegen in beroep. Het is aan de Vlaamse regering om in de komende weken een beslissing te nemen.

'Doodsteek'Oppositiepartij Groen! is niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om een bouwvergunning toe te kennen aan Uplace. De keuze voor een megashoppingcentrum gaat volgens fractieleider Filip Watteeuw ten koste van het milieu en van de kleine middenstand. Volgens Watteeuw negeert de Vlaamse regering de bezwaren die werden geopperd door bewoners, de milieubeweging en vertegenwoordigers van de regionale economie. Hij vreest dat de keuze voor een groot shoppingcentrum in Machelen de "doodsteek kan beteken voor veel handelaars in de streek".

Volgens de Groen!-politicus gaat de regering met haar beslissing ook in tegen haar eigen Winkelnota. "Daarin werd juist gekozen voor het behoud van kleinere winkels en tegen megavestigingen die geen enkele meerwaarde betekenen omdat ze de lokale economie ondermijnen".

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters krijgt een veeg uit de pan. "Het is ver gekomen dat de vroegere voorzitter van Unizo nu de voortrekker is geworden van dit soort projecten. Blijkbaar krijgen bepaalde lobby's van de Vlaamse regering alles gedaan", aldus Watteeuw. (Belga/KVDA)

Onze partners