Unibra stapt uit Brouwerij Martens

. © iStock
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Belgische holding Unibra verkoopt zijn aandelen in de Limburgse brouwer Martens. De broers en zaakvoerders Fons en Jan Martens van het achtstegeneratiebedrijf kopen het 29 procentbelang van Unibra terug.

In de zomer van 2015 kocht Unibra, de Franstalige holding rond de familie Relecom, een belang van 29 procent in Brouwerij Martens. De familiale brouwer uit het Limburgse Bocholt leverde toen al bier aan Unibra. De bedoeling was dat de samenwerking zou uitbreiden.

Unibra is met brouwerijen actief in Afrika. Het is de marktleider in Rwanda. Daarnaast heeft Unibra de verdeelrechten voor het merk Skol in Afrika. De Latijns-Amerikaanse dochter van AB InBev, AmBev, heeft die verdeelrechten voor Skol in Brazilië. Skol is het meest gedronken bier in Brazilië, waar AmBev een marktaandeel van twee derde heeft.

Skol in Afrika – van Unibra dus – wordt in zes Afrikaanse landen verkocht, onder meer in Congo. Skol is daar het meest gedronken bier en in handen van het Franse Castel. Maar de verdeelrechten zitten bij Unibra. Een deel van de Afrikaanse Skol wordt bij Brouwerij Martens in Bochelt gebrouwen. Toen Unibra aandeelhouder werd, was het de bedoeling dat die brouwerijsamenwerking verder zou verdiepen.

“We timmeren aan een strategische samenwerking”, verklaarde Tony Desmet, een voormalige topman van AB InBev, en sinds enkele jaren actief als brouwerijraadgever bij Unibra, na de instap in Brouwerij Martens in juli 2015. “Brouwerij Martens is bijzonder sterk in productie. In Bocholt staat een gloednieuwe en zeer performante brouwerij. Unibra is dan weer goed in de commercialisering en de verkoop. Brouwerij Martens zal voor ons bier brouwen voor de export naar Afrika.” Tony Desmet nam half juli ontslag als bestuurder bij de holding Bockhold achter Brouwerij Martens. Ook Thibault Relecom, gedelegeerd bestuurder van Unibra, verdween als bestuurder bij Bockhold.

Ook weg uit Ethiopië

Unibra herziet zijn brouwerijactiviteiten. Het had tot begin dit jaar ook een 60 procentbelang in een brouwerij in Ethiopië, maar die werd verkocht aan de marktleider, het Franse Castel. Unibra noemde de concurrentie in Ethiopië bikkelhard en trok zich daarom terug. De bouw van de brouwerij begon in 2014, maar uiteindelijk werd pas vanaf 2017 gebrouwen. De productiecapaciteit bedraagt 350.000 hectoliter. Unibra haalt een mooie meerwaarde uit de verkoop. Eigenlijk vreemd, want de dochter in Ethiopië leed vorig jaar een verlies van 2,2 miljard Ethiopische birr (circa 66,5 miljoen euro).

Ook het vertrek bij Brouwerij Martens is het gevolg van een herziening van de brouwerijactiviteiten bij Unibra. De broers Fons (59) en Jan Martens (55) nemen het 29 procentbelang van Unibra in Brouwerij Martens weer in handen.

Brouwers zijn doorgaans discreet, maar de brouwer uit Bocholt is zo mogelijk nog discreter. De onderneming startte in 1758, en is daarmee het oudste familiebedrijf in Limburg. In Bocholt staat de derde grootste brouwerij van het land (na Jupille en Leuven van AB InBev), met een productiecapaciteit van 3 miljoen hectoliter. Brouwerij Martens heeft eigen merken, zoals de gelijknamige pils, de zwaardere blonde Sezoens en het abdijbier Kristoffel. Ook Dagschotel, de pils van F.C. De Kampioenen, komt uit de brouwerij in Bocholt.

Brouwerij Martens is vooral bekend als leverancier van huismerken. 85 procent van de productie wordt geëxporteerd, met bier in glas, blik en petflessen (tot 1 miljoen petflessen per dag). Aldi is sinds 1962 een klant. Carrefour, Cora en Metro zijn andere klanten. Dat zakenmodel creëert hoge volumes, maar de winstmarges zijn krap. De holding Bockhold haalde in 2017 een omzet van 148 miljoen euro, maar een bedrijfswinst van slechts 2,9 miljoen euro. Het nettoresultaat – na financiële lasten en belastingen – dook zelfs met 616.000 euro in het rood.

Brouwerij Martens heeft ook brouwerijen in Roemenië en via een joint venture in China.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content