Uitverkoop bij failliete merkenholding Multicomm

22/09/10 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Bron: Trends

Bij de failliete Antwerpse holding van decoratiemerken Multicomm is een uitverkoop in stukken en brokken aan de gang. De decoratieafdeling Decofun werd verleden maand verkocht aan de Britse behangpapierfabrikant Graham & Brown. Dat was een complexe operatie omdat Disney nog een zeg had over het gebruik van zijn merken.

Uitverkoop bij failliete merkenholding Multicomm

© Jelle Vermeersch

De winkels voor kinderproducten Kids Lab kwamen bij het Gentse Pauwels Consulting terecht. De volwassenenafdeling werd gekocht door het management rond Multicomm Nivellles. Ook de Italiaanse poot werd door het management (her)ingekocht. Voor de Aziatische productieafdeling en de gadgetfabrikant Beetosee zoeken de curatoren Ilse Mertens, Kjell Swartele en Nathalie Vermeersch nog een oplossing.

Multicomm ging in juni dit jaar failliet en had een omzet van 80 miljoen euro. Het maakte in november 2009 een sprong voorwaarts met de overname van de kaderfabrikant Inter Trading in Opglabbeek, die nu opnieuw te koop staat. De operatie werd mee gefinancierd door twee achtergestelde leningen van elk 2,5 miljoen van de Limburgse Reconversiemaatschappij en Participatiemaatschappij Vlaanderen. Daardoor had Multicomm een stevige solvabiliteit.

"In het laatste kwartaal van 2009 kreeg onze omzet echter een klap van 10 procent", getuigt gewezen CEO Thierry Lescrauwaet. "Dat leidde tot een kettingreactie, waardoor heel de groeistrategie werd ondergraven. Ik nam ontslag in maart."

"Er doken in december 2009 plots cijfers op die helemaal niet aansloten bij de eerder gecommuniceerde en door onafhankelijk onderzoek geverifieerde gegevens", klinkt het echter bij Filip Lacquet, die voor PMV als bestuurder optrad. "We onderzoeken of dit dossier nog een gerechtelijk staartje krijgt. Het kan toch niet dat de CEO niet op de hoogte was van de werkelijke stand van zaken."

"Straf", reageert Lescrauwaet. "Alle Ernst & Youngs van deze wereld hebben de cijfers grondig bekeken. Waarom het bedrijf uiteindelijk failliet ging, is voor mij een raadsel."

"Van Lescrauwaet de zondebok maken, is te simpel", aldus curator Ilse Mertens. "Of er een gerechtelijk onderzoek komt, hangt van het parket af."

H.B.

Lees meer over:

Onze partners